En situation att lösa tillsammans

onsdag 30 mars 2022

Ungdomar spelar basket.

I min förra blogg kunde ni ta del av tankar och funderingar hur den stora flyktingströmmen från Ukraina kan komma att påverka vårt föreningsliv. Fortsätter på den linjen, men byter ut ett par ord i föregående mening – ”kan komma” – till att ”ska/måste”.

Undertecknad hade – tillsammans med Anders Ygeman – den stora äran att dela ut pris till Årets Eldsjäl 2022. Mycket värdig mottagare blev en outtröttlig brottningsledare vid namn Felix Brink.
Idrottsministern påpekade i sitt anförande (och, hoppas och tror jag, som en kärleksförklaring till alla eldsjälar och ideella krafter): Sverige vore inte samma land utan alla ideella insatser. Det ser vi inte minst när vi har krig i Ukraina och människor flyr och vi ser fantastiska insatser vid gränspasseringar, i föreningar runt om i landet.

Jag skriver under på varenda bokstav, varenda ord.
Vi har ett unikt och fantastiskt föreningsliv som bidrar med en enorm samhällsnytta.
Nu ställs vi inför nya och helt unika förutsättningar då 1 000-tals flyktingar kommer till Sverige för annat liv, för en tro på annat än ondska, för en situation som innebär ännu högre krav.
På föreningslivet.
På eldsjälar.
På oss.
Som jag vet att vi tillsammans kommer att lösa.

Läste en text i Svenska Dagbladet om Norrtulls SK i centrala Stockholm, en förening som var en av fyra finalister i Årets Eldsjäl/Årets Idrottsförening och som jobbar hårt med inkludering och integration och sedan detta viktiga arbete inleddes har över 300 nyanlända barn och unga börjat i Norrtulls SK eller fått hjälp att hitta andra föreningar.
Angående den flyktingvåg vi upplever just nu, säger Johan Brodin, en av två integrationssamordnare i NSK till SvD; ”Just nu har vi runt 120 nyanlända i våra lag, men med tanke på situationen i Ukraina är vi beredda på att ta emot fler framöver. Vi får se hur det utvecklar sig, hur många barn och unga som kommer till Stockholm från krigets Ukraina.”
På tårna direkt.
Redo att ta ansvar.
Medvetna om att barn– och unga, efter mänskliga rättigheter som tak över huvudet, mat, medicin och skola, också ska ha möjligheten till en varm och välkomnade fritid, till ett liv som så långt det är möjligt påminner om vad de haft hemma i sitt land. 

Grunden Bois från Göteborg, en förening öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar, reagerade också snabbt genom att skicka ned sin buss till krigsområdet och fylla den på ditvägen med förnödenheter och på färden hem ta med barn och vuxna på flykt från en fasansfull tillvaro.

Riksidrottsförbundet – Folkspels till antalet största aktör med 3,3 miljoner medlemmar, 19 000 föreningar och 71 specialförbund – har också tagit höjd i ett tidigt skede genom att äska 50 miljoner kronor från regeringen att använda i insatser för de som kommer till Sverige.
Uppskattningen från RF är att runt 750 föreningar inledningsvis kan erbjuda en aktiv fritid och en snabb väg in till gemenskap, hälsa och till det svenska samhället, vilket givet kräver resurser.
Min absoluta övertygelse är att vi, med tanke på den solidaritet och den sympati vi känner för våra medmänniskor i Ukraina, kommer att engagera ännu fler i den viktigaste folkrörelse vi har.

Vill avslutningsvis passa på att hylla en av de största idrottsutövare vi haft i vårt land för en fantastisk karriär.
Har alltid uppskattat Charlotte Kalla.
Oavsett om det strålats i kapp med enastående framgångar eller tagits fram den introverta och ilskna sidan av sig själv vid de få motgångar som inträffat, har det alltid varit äkta.
I samband med de nyligen avslutade SM-tävlingarna i Piteå skänkte hon – naturligtvis och föga förvånande – premierna från tävlingarna på 100 000 kronor till sin moderförening IFK Tärendö.
En handling som talar sitt tydliga språk.
Tack för allt, Charlotte Kalla.
Du kommer att vara saknad. I och utanför tävlingsspåren.

Tillbaka till bloggen.