Hjärtefrågor att ta på allvar
Fredag 14 februari – då ska du självklart skänka dina nära och kära en tanke. Men kanske också ha ett par livsviktiga organisationer med dig i hjärtat.
Alla Hjärtans Dag, då vill jag givetvis ge all min kärlek till de som står mig närmast. Men det är också ett utmärkt tillfälle att lyfta blicken.
Många sätter likhetstecken mellan Folkspel och idrott, vilket är helt naturligt med tanke på att (RF) Riksidrottsförbundet är den överlägset största organisation vi arbetar med och att antalet idrottsföreningar som nyttjar våra produkter är uppemot 10 000 till antalet.
Men det finns ytterligare 71 andra organisationer bland våra medlemmar.
Som Riksförbundet HjärtLung och Hjärtebarnsfonden, vilka jag känner extra mycket för under hjärtemånaden februari.
På www.hjartebarnsfonden.se läser jag att det varje dag i Sverige föds tre barn med trasigt hjärta. Även om merparten av dem överlever väntar under hela livet någon form av vård.
Mikael Dellborg, professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättar om ett forskningsprojekt nyligen som påvisar att antalet barn som föds med hjärtfel fördubblats på mindre än 20 år. Från 1 000 drabbade kring millennieskiftet till 2 000 år 2017.
Dellborg säger bland annat:
"En förklaring kan vara att vi är duktigare på att diagnostisera enklare hjärtfel idag, att färre fall passerar än tidigare. Anledningen till att vi inte uppmärksammat ökningen tidigare är att ingen helt enkelt har tittat in de patientregister som vi har gjort i samband med vår forskning och dragit den här slutsatsen. Det behöver ju inte betyda att barn idag i högre grad är hjärtsjuka. Däremot är det troliga svaret att vi har möjligheten att upptäcka fler lindriga fall där man tidigare inte ställde någon diagnos utan sa till föräldrarna att det växer bort. Men detta kan vi inte säga säkert. Det vi vet är att man som förälder känner en oro även om man får beskedet att ens barn har ett hjärtfel, även om det är lindrigt och troligen växer bort och inte behöver opereras. Den oron är viktig att ta till sig även om andelen allvarliga hjärtfel inte ökar.
Läste dessutom ett inlägg på Facebook tidigare i veckan som berörde mig djupt. Det var förmedlat av David Boo Wiklander, fotbollsprofil med förflutet i klubbar som IFK Norrköping, Hammarby och IFK Göteborg, som skrev i samband med sin sons fyraårsdag:
”När vår son var 8 månader upptäcktes det att han har en tumör i sitt hjärta som är 5 cm i diameter. Vi vet inte hur länge han kan leva med den eller hur man skulle kunna ta bort den utan behöva göra en transplantation. För honom och för andra barn så vill vi kunna göra vårt yttersta för att forskningen skall fortsätta framåt och kanske hitta en lösning på Gustafs och andra barns situation. Gustaf fyller 4 år den 12 februari så för er som vill ge honom en gåva så är vi evigt tacksamma.”
Den goda uppmaningen handlar om möjligheten att individanpassa sitt stöd och engagemang under rubriken ”Mitt hjärtebarn”, allt i syfte att ge de drabbade och deras anhöriga bästa möjliga förutsättningar till att leva ett så bra liv som möjligt.
Det finns givetvis en mängd andra varianter på hur du kan bidra och hjälpa till. Starta egna insamlingar, utmana vänner, dela inlägg, engagemang via medlemskap, bli månadsgivare, för att nämna några exempel.
All information om hur du kan gå tillväga för att visa ditt stöd finns här:
Länk till Riksförbundet HjärtLung
Länk till Hjärtebarnsfonden
Vi på Folkspel bidrar till de båda organisationerna genom att under februari skänka 50 öre för varje Sverigelott som säljs. Förra året gav det ett överskott till på en halv miljon kronor till en angelägen sak.
Ha en fin speciell dag, ta hand om varandra och ha med er två viktiga organisationer i hjärtat.