Nu vet vi dessvärre mer och bättre

torsdag 28 maj 2020

Påsk, Valborgsmässoafton, Första maj, Kristi Himmelfärdshelgen, nästa högtid som väntar är Pingst – vi har under denna vår upplevt ett antal vanliga förekomster på ett mycket ovanligt vis. 

12 mars, 2020 hade Folkspel, i traditionell ordning, bokat Berns Salonger i Stockholm. Där och då skulle vi hylla alla de eldsjälar som ser till att det föreningsliv vi har i Sverige kan bibehålla epitetet unikt.
Några dagar innan den efterlängtade festkvällen och Eldsjälsgalan blev vi övertygade om att det inte fanns några alternativ till att ställa in.
Det gjorde ont, men var ett klokt och givet beslut.
Ska i ärlighetens namn erkänna att jag inledningsvis trodde det virus som drabbats oss skulle vara hyggligt snabbt övergående.
Det kan möjligen drabba andra, men inte oss, inte här, väl…
Nu vet vi dessvärre mer och bättre, om man nu kan använda det ordet i detta oerhört trista sammanhang.
 

Vi har upplevt en vår som ingen av oss varit i närheten utav tidigare. Den har inte minst inneburit en avsaknad av sociala kontakter, som annars varit ett stående inslag med högtider som exempelvis påsk.
Den har drabbat alldeles för många människor. Nära och kära har avlidit – inte sällan utan ett sista farväl.
Den har fått vår fantastiska sjukvård att knäa och samtidigt ses som de stora hjältar de alltid är.
Den har – i idrottsvärlden – ställt in den allsvenska fotbollspremiär som så många av oss längtat efter sedan avslutningen höstas.
Den har ställt in i stort sett samtliga internationella evenemang ett bra tag framöver.
Den har ställt in allt.


Noterar dock att korpen i Göteborg drog igång sin serieverksamhet tidigare i veckan, ett faktum deras likasinnade i Stockholm och Malmö ställer sig oerhört tveksamma till. Ser att försvarstalet från västkusten handlar om att det här inte är några tillställningar som lockar varken livepublik i någon utsträckning överhuvudtaget eller trängsel på sportbarerna, något som oroat Folkhälsomyndigheten och stadsepidemiolog Anders Tegnell då det diskuterats när fotboll på seniornivå ska komma igång igen.
Möjligen är det så att jobbarkompisarna väljer andra aktiviteter än att se sina kollegor kicka boll i företagets namn.
Min första tanke är dock vad denna hobby kan innebära för en redan extremt belastad sjukvård. Tror knappast den är i behov av fler hjärtstillestånd, hjärnskakningar eller avslitna hälsenor.
Det är naturligtvis strålande att bejaka sin fysiska hälsa. Men kanske inte – i det här läget – via fotbollsmatcher som i sammanhanget inte känns, ska vi säga, på riktigt.


Den är fin. Det har ett vackert budskap. Den var – med Ratata och Annifrid Lyngstad – en av mina favoriter på 80-talet. Det är bara att gratulera en välkänd teleoperatör till en begåvad reklamfilm.
Jag lovar och svär dock att aldrig någonsin igen, efter att vi tagit oss ur nuvarande tillstånd, lyssna på ”Så länge vi har varann”.


Ska väl inte påstå att den tyska fotbollen toppar min lista över ligor. Däremot är att kunna följa liveidrott självklart ett steg på vägen mot normaltillstånd. Sedan blir det väldigt tydligt vilken roll supportrar, publiken, har för helhetsupplevelsen även för oss TV-tittare.
Tomma läktare ger en väldigt märklig och spöklik känsla som ligger närmare en försäsongsträning än ett internationellt toppmöte.


Fredag 29 maj ska vi få lite klarhet kring när matcher och tävlingar eventuellt kan komma att startas upp i vårt land.
Tror den dagligen återkommande – och allt mer intetsägande – presskonferensen kommer att intressera fler än på väldigt länge.


Har fortfarande inte testat den nya innesporten Padel, som jag förstår på närstående skapar ett beroende på mycket kort tid.
Ska.
Snart.
Lovar.
Den har dessutom alla förutsättningar att bli en suverän TV-idrott.
Såg föregående helg SVT:s sändning med landets bästa damer och herrar.
Högt underhållningsvärde, minst sagt.


Vill avslutningsvis påpeka att Folkspel är ödmjukt tacksamma över att fler än på många år nyttjar våra produkter. Vilket i sin tur ger nödvändiga ekonomiska tillskott till de föreningar och organisationer vi representerar.
Vi ska en vacker dag återvända till den vardag jag tror vi framöver kommer att uppskatta mer än någonsin.
God pingsthelg.
Även om den inte blir riktigt som vanligt.