”Sitt inte lottlös i helgerna”

måndag 27 december 2021

Lotta Engberg och Stefan Odelberg sitter tillsammans i julig miljö

Vi på Folkspel och BingoLotto brukar uppmana till att inte sitta lottlös. Det gäller framförallt två kvällar i december – och för vårt föreningslivs skull.

Sedan 1988 har HUI (Handelns Utredningsinstitut) utsett årets julklapp. 2021 blev det en evenemangsbiljett, ett val självklart baserat på det uppdämda behovet av att åter kunna gå på en konsert, en teaterpjäs, musikal, eller vad man nu önskar.

Vackert så.

Personligen har jag – som en hyggligt stor part i sammanhanget – en helt annan favorit.

Det handlar om den påse med pengar som tillfaller föreningslivet vilka mycket förtjänstfullt sålt bingolotter till Uppesittaren och Nyårsafton, då vi under två kvällar sänder uppemot tio timmar i TV4.

Ifjol blev det totala överskottet från de båda omgångarna 125 miljoner – drygt 100 miljoner dan-före-dan och kring 25 miljoner på årets sista dag.

Det är i min värld en klart skarp julklapp. Dessutom välbehövlig, det vet ni lika bra som jag.

 

Då vi trodde – eller åtminstone hoppades på – att den pandemi vi levt med sedan vintern/våren 2020 skulle vara övergående ökar smittan igen. Hör att cuper och turneringar riskerar att åter ställas in, att klubbar och lag lämnar återbud, stannar hemma, att stora och förväntade inkomster försvinner.

Ännu en gång.

Det är oroväckande då vårt unika föreningsliv behöver mer resurser, inte mindre.

Det är bekymmersamt då den psykiska ohälsan ökar och går allt länge ner i åldrarna.

Det slår mot den vardagliga rörelse alla har behov utav.

Det skrämmer då vi dagligen möts av rubriker om gängkriminalitet och ett ökat antal ungdomsrån med inslag av såväl våld som förnedring.

 

Tittade nyligen på Agenda Special, där rättstalespersoner för våra partier var inbjudna för att diskutera hur vi ska komma till rätta med det gängkrig som tyvärr utspelas på gator och torg. Inte sällan någonstans allt närmare oss.

Det föreslogs bland annat straffskärpning, det pratades om vikten av en fungerande skola – och det fanns en enighet kring vilken stor betydelse vårt föreningsliv har för barn– och ungdomar.

I veckan kom det även en rapport från BRÅ (Brottsförebyggande rådet), som meddelade att ungdomsrånen från 2015 till 2019 mer än fördubblats.

Jag har sagt det tidigare och påpekar det så ofta jag kan. Föreningslivet har en oerhört viktig och stor betydelse då det handlar om att välja väg i livet. Att fånga upp unga killar och tjejer i en verksamhet som styrs av goda värderingar, kamratskap, respekt, en god hälsa och ett sunt leverne är det absolut mest avgörande för det samhälle vill vi leva i.

Att sedan en raljant debattör i en kvällstidning hävdade att det finns större samhällsproblem än ”spark med liten boll”, apropå att röster höjdes för en egen idrottsminister då den nya regeringen nyligen tillsattes, visar tyvärr på en okunskap om vad vår största folkrörelse faktiskt bidrar med i en förlängning  

 

God Jul & Gott Nytt År.

Sitt inte lottlös.
För föreningslivets skull.