Tidigarelägg era lottköp

fredag 11 december 2020

Julhelgen 2020 är snart här. Låt vara en ovanlig sådan.
Vad som står högt på min önskelista?
I nuläget en mer utspridd försäljning av Uppesittarlotten.

Vi har en högtid framför oss som på många vis kommer att bli betydligt annorlunda än vad vi är vana vid.
Även om jag naturligtvis talar i egen sak är min övertygelse att den uppesittarkväll som Folkspel och BingoLotto startat julen med varje år sedan 1995 kommer att spela en ännu större och viktigare roll än tidigare.
Många kommer att sitta ensamma detta synnerligen märkliga 2020.
Många kommer att sakna sina barn, barnbarn, sina släktingar och nära anhöriga.
Många kommer att uppleva en helt annan jul än tidigare.

Vi hoppas och tror att vår speciella kväll dan-före-dan ska förmedla åtminstone en del av den värme och gemenskap julen ska handla om.
Jag vill här och nu dessutom vädja till alla er som läser min blogg – och som enligt tradition inhandlar Bingolotter till Uppesittaren – att göra sitt köp några dagar tidigare än vanligt. 
Vi vet att många annars skaffar sina lotter i anslutning till 23 december. För att minska risken för trängsel och därmed en ökad smittspridning önskar undertecknad att lottköpen genomförs med en större framförhållning än tidigare.
Ni får gärna sprida ovanstående budskap vidare.
Vi måste hjälpas åt att hålla i, att hålla ut.

I veckan kom ett besked från myndigheterna som tyder på en god flexibilitet och snabb hantering. Jag vill tro att det skedde på grund av en enkät från SVT Sport, som gav med oroväckande svar. En tidigare uppmaning har varit att födda tidigare än 2005 ska avstå träning och tävling, vilket skapa en rädsla över att många ungdomar över 15 år slutar och helt enkelt inte återvänder till vår viktigaste rörelse.
Samtliga 19 riksidrottschefer som svarat var överens om den hälsofara det på sikt innebär.
Bara någon dag senare tog jag del av att Regeringen och Folkhälsomyndigheten förvisso förlänger föreskrifter och nationella råd fram till 30 juni 2021 och som innebär att alla födda 2004 eller tidigare bör avstå läger, cuper och tävlingar. Däremot tillåts träning – under smittsäkra former – även för de som är äldre än 16 år.
En oerhört viktig signal.
Den pandemi som drabbat och drabbar alldeles för många är illa nog utan att den även ska medföra andra allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

Varma hälsningar.