Två viktiga kvällar och ett sorgsamt farväl

fredag 25 november 2022

Svartvit bild på Börje Salming med en båthamn i bakgrunden

Advent är här, vi är snart inne i december. För oss på Folkspel är det tveklöst årets viktigaste månad. Dessutom av största betydelse för många av våra föreningar och organisationer.
Jag vill här och nu dessutom hylla en av de största som lämnat oss. Tack för allt, Börje Salming.

Den första snön har fallit (och töat bort…). Adventsljusstakarna är framtagna. Kanske någon redan startat med det där pepparkaksbaket.
Det lackar onekligen mot jul.
Och mot våra två viktigaste kvällar.
Uppesittaren 23 december.
Nyårsbingo 31 december.

Jag garanterar att det jobbas stenhårt för att överträffa fjolårets siffror. Hos föreningar, i butiker, av våra säljare.
2021 sålde vi på ideella Folkspel kring 4,3 miljoner lotter enbart till Uppesittaren dan-före-dan. Nyårsbingon innebar ytterligare över en miljon sålda lotter. Det innebar – via två fantastiska kvällar – 143 miljoner i överskott till de föreningar och organisationer som sålde våra lotter.
Det är likvida medel som gör skillnad och som är välbehövliga för att vårt föreningsliv även fortsatt ska hålla den höga nivå vi vant oss vid och som är så viktigt för hela samhället. Inte minst i de tuffa ekonomiska tider som kommer att hänga med oss ett tag framöver.

En annan viktig ingrediens är givetvis ledare, ideella krafter, eldsjälar, vardagshjältar som tar ett stort ansvar för att inte minst barn och unga ska ha en givande och sund fritidsverksamhet att ägna sig åt.
Riksidrottsförbundet rapporterar att många inte återvänt till idrotten efter en pandemi som gjorde att stora delar av uppdragen för exempelvis ledare ställdes in. Tillsammans med Folkspel har Riksidrottsförbundet tagit fram filmer med ett antal tränare som berättar om vad som driver dem, varför deras engagemang ser ut som det gör. Syftet är naturligtvis att locka fler ledare.

I anslutning till rekryteringsprocessen säger Björn Eriksson, ordförande i RF:  Utan ledare stannar idrotten, och utan idrotten stannar Sverige. Så kan vi inte ha det. Det är därför det är så viktigt att vi påminner om hur viktiga var och en är som engagerar sig i idrottsrörelsen, oavsett om det handlar om att vara tränare, skjutsa som förälder, stå i kiosken eller tvätta matchtröjorna”.

Precis, så kan vi inte på något vis ha det.
Du kan se filmer och intervjuer med de sex deltagarna här

Tillsammans med RF genomför Folkspel även utbildningen Eldsjäl 2.0, ett projekt som vänder sig till tjejer och killar i åldern 18–25 år och som med start i höst genomförs för tredje gången med en ny kull av unga och framtida ledare.
De behövs för att idrottsrörelsen ska leva vidare.
Precis som en vintermånad av största vikt för Folkspel och därmed föreningslivet.

Jag tror många kommer att minnas dagen då vi kände såväl sorg som värme, då vi upplevde saknad och stolthet på samma gång, då vi verkligen förstod att en av de största lämnat oss, men som för evigt är bevarad i våra minnen.
En genomsympatisk norrbottning och ett fysiskt fenomen med över 500 stygn på sin kropp – inte kunde en sådan superhjälte komma att lämna oss i en muskelsjukdom?
Börje Salming var ju en av de människor som bara skulle finnas för evigt.
Trodde vi.
Nu har himlen välkomnat världens bästa 21.

Vackra och varma ord kring Börje och Brynäs, Börje och Tre Kronor och inte minst Börje, NHL och Toronto Maple Leafs, har sagts och kommer att sägas i lång tid framöver.
Jag vill även lyfta fram Kiruna AIF, moderklubben där Börje tog sina första stapplande skridskoskär mot en plats bland de allra bästa.
Jag vill peka på det föreningsliv som ger alla möjlighet att nå sina drömmar.
Jag vill tacka en enastående personlighet och ett föredöme som inspirerat 1000-tals barn– och unga till att spela ishockey.