Folkspel

Läs mer om våra ambassadörer

Årets Eldsjäl består av föreningslivets egna Eldsjälar. De som får föreningslivet att snurra, utan att för den delen ta någonting betalt för det. Därför uppmärksammar Folkspel, föreningslivets eget spelbolag, dessa Eldsjälar genom en gala - Eldsjälsgalan.

På vägen dit kan den som vill nominera just sin Eldsjäl genom fem olika kategorier, Integration, Hälsa, Kamratskap, Ledare och en öppen, och varje kategori har sin ambassadör. Vad alla ambassadörer har gemensamt är att de verkar inom föreningslivet.

Integration

Emma Green och Khaddi Sagnia tävlar båda inom friidrotten och är också ambassadörer för Folkspels Årets Eldsjäl och kategorin Integration.

Khaddi: Man gör det man är bra på, man gör det man vill göra, man är glad – och idrotten är densamma för alla människor, säger Khaddi.

Utan alla eldsjälar, så hade svensk friidrott aldrig varit där den är i dag. Därför känns det helt rätt att vara med och lyfta förenings-Sveriges eldsjälar, säger Emma Green.

Hälsa

Emma Igelström var en av Sveriges med framgångsrika simmare och är nu ambassadör för kategorin Hälsa.

Emma Igelström hade en framgångsrik karriär i simbassängen. Vad många inte visste var att hon led av ätstörningar ”för att få den perfekta simmarkroppen”, att hon utvecklade panikångest och senare också ett beroendeproblem.

Drivkraften att vara ”duktig” hade hon med sig från unga år men hon har jobbat mycket med sig själv, och lärt sig hur hon bäst ska leva för att må bra.

– Det handlar om att göra saker för sin egen skull och inte för andras. Det handlar om att njuta och vara nöjd, inte bara rusa vidare direkt. Det handlar om att finna en trygghet i livet och den når man genom att släppa sina rädslor, Säger Emma Igelström

Kamratskap

För kategorin Kamratskap är det Tobias Hysén som är ambassadör.

När jag blev ombedd att vara ambassadör för kategorin ”Kamratskap” i Folkspels kampanj ”Årets eldsjäl” tvekade jag aldrig. Inte för att jag själv anser mig vara en jättebra kamrat, utan mer för att jag tycker att föreningslivet är så himla viktigt, säger Tobias.

Ledare

För kategorin Ledare är det Erik Hamrén som är ambassadör.

Fotbollens tidigare förbundskapten och tidigare idrottsläraren Erik Hamrén vill öka skolgympan – rejält.

- När jag arbetade som idrottslärare på en högstadieskola i Stockholm brukade jag ofta använda en del av lektionen till att låta dem som ändå var engagerade i lektionerna spela fotboll eller liknande på egen hand. Då kunde jag lägga extra fokus på de ungdomar som kanske inte älskade gympan och försökte hitta aktiviteter som kunde passa dem, säger Erik.