Folkspel

Ida och Sanna leder Eldsjälsgalan

Eldsjälsgalan närmar sig med stormsteg och i år är det idrottsprofilerna Ida Björnstad och Sanna Kallur som leder galan.

Den 14 mars kommer Eldsjälsgalan att hållas på Berns i centrala Stockholm. Då är det åter igen dags att hylla föreningslivets egna eldsjälar. Då är det Folkspesl gala - Eldsjälsgalan. 

– Deras jobb sker ofta i det tysta och att nu får vara med och prisa dem tycker jag ska bli härligt, säger Sanna Kallur

Förra TV4-profilen Ida Björnstad, som numera bor i USA, ledde galan redan för två år sedan och gör nu comeback. Ida är bland annat initiativtagare till GeBortTillSport.

– Det är ett privilegium att få vara konferencier för den här galan. Alla dessa eldsjälar är stommen i föreningslivet och utan dem hade föreningslivet aldrig fungerat. Jag ser så mycket fram emot att möta alla eldsjälar och få höra om deras drivkrafter och engagemang, säger hon.

Totalt finns fem olika kategorier som kommer att få varsin vinnare under galakvällen. Bland tusentals nomineringar har totalt 17 finalister valts ut. I tre av klasserna – Ledare, Integration och Hälsa – är det fritt fram för vem som helst att rösta på sin favorit. I kategorin Årets Specialpris kommer en jury att utse vinnaren, likaså i kategorin Årets Idrottsförening (som är ett samarbete med Riksidrottsförbundet).

För både Ida och Sanna har föreningslivet varit viktigt under hela uppväxten.

– Jag är uppvuxen i en familj som är präglad väldigt mycket av idrott. Föreningslivet har skickat med mig en ryggsäck fullproppad med glädje, respekt för andra människor och en förståelse för att motion och slit lönar sig, säger Ida Björnstad.

Sanna blev redan som barn kontaktad av en riktig eldsjäl, vilket blev startskottet för hennes framgångsrika friidrottskarriär.

– Det fanns eldsjälar som såg mig och min syster och som tyckte att vi skulle börja med friidrott. Det är jag så tacksam för idag – därför ligger den här typen av engagemang mig väldigt varmt om hjärtat, säger hon. 

Läs mer om Ida och Sanna och om årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se 

Den som vill följa Eldsjälsgalan kommer att kunna göra det på expressen.se