Senaste Nytt

Ett funktionshinder behöver inte vara ett hinder – utan kan vara en tillgång. Eldsjälen Jonas Nilsson strävar efter att få fler människor med olika funktionsnedsättningar ska komma ut på sjön. – Jag vill vara med och skapa livskvalitet för funktionsnedsatta, människor, säger han.

Efter en motorcykelolycka 2002 lever Jonas Nilsson i rullstol. Som den idéspruta och entreprenör han är bildade han året efter Sveriges Funktionshindrades Fiske- och Friluftsförening (SFFF) där han sedan dess är ordförande. Totalt har 2 400 personer deltagit i föreningens aktiviteter sedan 2010, och sedan hösten 2013 jobbar Jonas tillsammans med Ella Andén i SFFF:s verksamhet för att fler ska få möjligheten att komma ut till sjöss.

– Min idé med hela föreningen är att aktivera folk och skapa en livskvalitet oavsett funktionsnedsättning. Vår devis är att ”allt är möjligt. Det är så lätt att bara se problemen – och inte möjligheterna. Jag var ju dessutom en inbiten fiskare redan före olyckan, så den kopplingen kom av sig själv, och jag har alltid varit en sådan som får saker och ting gjorda, säger han.

Föreningen expanderar

Verksamheten bedrivs i Tranvik i Roslagen norr om Stockholm via en specialbåt som ägs av SFFF. En båt som inför säsongen 2016 behöver en ny motor, en uppdatering av elektroniken och lite kärlek till skrovet.

– Som många andra små föreningar så brottas vi ju jämt med ekonomin. Vi är beroende av vissa bidrag, men samtidigt satsar vi faktiskt på att expandera. Målsättningen är att inom tre år även ha verksamhet i Skåne, i Vänern/Vättern-området och i Norrland, säger Jonas Nilsson, och fortsätter:

– Det ger ett lyckorus att hjälpa andra i exempelvis rullstol och se personer som aldrig tidigare haft möjlighet att vara ute i båt få upp en stor gädda eller härlig abborre. Jag hoppas att så många som möjligt kan få tillfälle att uppleva detta. Det är en fantastisk utomhusaktivitet och även en naturupplevelse och frihetskänsla, som en havsörn som seglar uppe i skyn.

Projektet gör alla till vinnare

303 deltagare och 89 ledsagare var med på de totalt 35 tillfällena ifjol.

– Och det är bara en pytteliten del av alla som skulle kunna vara med! Vi försöker att nå ut till alla, men det är inte så lätt alla gånger.

Enligt Statistiska Centralbyrån så anser sig 1 172 000 personer i Sveriges att deras aktivitetsförmåga är nedsatt och cirka 850 000 personer i Sverige är rörelsehindrade.

– I grunden är ju detta ett win-win-koncept för alla. Det skapar arbetstillfällen, det ger en ökad livskvalitet – och det ger en bättre folkhälsa för fler, säger Jonas Nilsson.

FAKTA/SFFF
SFFF är medlem i Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund som är en demokratiskt uppbyggd ideell organisation. Ända sedan 1919 har förbundet arbetat för att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd.

Sportfiske är i dag en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske. Sportfiskarna organiserar drygt 54 000 sportfiskare.