• Urban Aldenklint
  • Träning i Lyasaka
  • Deltagare i träningspasset på Lyasaka
Folkspel

Strokedrabbade får hjälp av Iyasaka Aikidoklubb

Sedan tio år tillbaka tränar aikidoklubben Iyasaka personer som har drabbats av stroke. Sjukvården var i starten tveksam till om rehabiliteringen skulle göra någon nytta, men Iyasaka motbevisade dem. – Jag har fått en del att gå från liggande till stående och att gå hyfsat normalt, säger instruktören Urban Aldenklint.

Hästsvansen svänger fram och tillbaka på ryggen när grundaren och huvudinstruktören Urban Aldenklint instruerar deltagarna. Böj huvudet. Höger. Vänster. Fram. Bak.

– Här är det hjärngympa så att det räcker och blir över, skrattar han.

År 2000 fick en av medlemmarna, Stefan Friman, i aikidoklubben Iyasaka i Stockholm en stroke. Han fick då idén att Iyasaka utöver sin ordinarie verksamhet kunde börja träna strokepatienter och Urban nappade direkt.

– När vi började sa läkarvetenskapen att det efter ett halvårs rehabilitering inte blir bättre. Vi har provat oss fram och nu vet vi att det visst blir det. Det krävs gedigen träning och det tar lång tid men man når resultat, säger Urban.

Två dagar i veckan tränar han nu strokepatienter, personer med andra typer av nedsättningar och pensionärer i fallträning, motorisk träning och balansträning. Den motoriska träningen innehåller samma metoder som när man tränar barn och bygger upp deras motorik.

– Det är allt från att gå, åla och krypa till att hoppa över saker. Alltså ren fysisk träning av kroppen.

Den senaste tiden har Karolinska Universitetssjukhuset visat intresse för Iyasakas verksamhet.

– Det är i sin linda men det har varit en fysioterapeut här och tittat och jag har varit och träffat ett team på Karolinska. De vill kunna sända patienter hit för att träna när de lämnat sjukhuset. Det är fantastiskt, det bästa ryktet vi kan få, säger Urban.

Han berättar att många av de strokedrabbade som han tränar upplever att kroppen sviker dem, men att de trots detta kan finna glädje i träningen när den ger resultat.

– De tycker inte om sina kroppar så det gäller att få dem engagerade och tycka att det är kul att hålla på med kroppen. Det gör också att jag växer som instruktör när jag ställs inför den utmaningen. Nu kan jag bjussa på det jag har så får någon annan bjussa när jag behöver hjälp.

Stefan Friman, som kom med idén till träningarna för strokepatienter drabbades av sin första stroke år 2000. Innan stroken arbetade han som nätverkstekniker och säger själv att han gick på högvarv hela tiden.

– Stroken kom som en chock, jag fattade ingenting.

Efter den första stroken har Stefan fått ytterligare två stroker. Främst efter den första tränade han mycket hos Iyasaka och upplevde stora resultat.

– Man får bättre kondis, kroppsuppfattning och motorik. Det är bra träning och den betyder mycket. Skulle jag inte komma hit skulle jag inte göra så mycket, så det är inte dumt alls, säger han.

I dag kan idrottsföreningar som bedriver verksamhet för deltagare i åldrarna 7-25 år få lokalt aktivitetsstöd. Urban önskar sig en framtid där riksidrottsförbundet även beviljar aktivitetsstöd för pensionärer. Dessutom uppmanar han fler föreningar att syssla med den här typen av träningar.

– Dels för att det är ett bra sätt att belägga lokalerna dagtid men också för att det är berikande rent medmänskligt att jobba med det här. Ni idrottsföreningar som finns ute i landet – prova det här, det är bra!

Hjärnskadeförbundet och Svenska Budo & Kampsportsförbundet är Folkspels medlemmar och stärker föreningskassan genom att sälja Folkspels lotter.

Lyasaka Aikidoklubb samarbetar med Hjärnskadeförbundet och är medlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet.