Alla barn har rätt till idrott

2015-10-07 av: Hans Sahlin

Ge bort till sport – så heter en ny satsning i TV 4 som går igång den här veckan – och som Folkspel är en stolt partner till.

Alla barn ska ha möjligheter till Idrott.

Igår fanns jag med hos Tilde de Paula och Peter Jidhe i Nyhetsmorgon. Gäster var även Riksidrottsförbundets nya ordförande Björn Eriksson och framförallt en tuff tjej och hjälte som heter Ida Björnstad. Tidigare i år kom hon åtta i Tjejvasan.

En fantastisk prestation i sig – men det var efterspelet som vann allas hjärtan. Hon berättade efter loppet att hon som satsande ungdom helt enkelt inte hade de ekonomiska resurser hemifrån som krävdes för att lyckas fullt ut. Efter målgång kom också ett telefonsamtal från pappa som bad om förlåtelse för att familjen inte givit Ida chansen.
De hade helt enkelt inte råd.

Och igår hade jag den äran att sitta i samma TV-program som den här tjejen. Hon berättade och bekräftade att idrott blivit en klassfråga och att i snitt tre barn i varje klass lever i fattigdom och att fritidsaktiviteter i ett sådant läge kommer långt ner på prioriteringslistan.

Sedan Ida gått i mål i Fädrens Spår skänkte hon bort sin utrustning och bestämde sig för att dra igång projektet ”Ge bort till sport.”

Jag vet att de flesta föräldrar i dag har resurser att betala de medlemsavgifter som krävs för att få delta. Men det finns också en del fall där det helt enkelt inte finns ekonomi att betala den avgift som krävs.

I min värld måste det alltid finnas en buffert hos varje förening för att hjälpa de som verkligen inte har råd.

I min värld är det vad föreningslivet till stor del handlar om och vad exempelvis ett överskott från försäljningen av våra produkter kan och ska gå till.

Folkspels roll är att stötta föreningslivet med varenda överskottskrona som kommer in och för oss är det en grundläggande rättighet och en självklarhet att alla barn ska ha möjlighet att röra på sig.

Därför var det för oss givet att bli en samarbetspartner till ”Ge bort till sport”.

Det kickar igång redan onsdag 7 oktober på Rådhustorget i Umeå, dit alla är välkomna och lämna fotbollsskor, skidor, innebandymål eller annan utrustning som kan komma till användning för behövande.

Torsdag är det Sundsvall, fredag Stockholm, lördag Göteborg och slutligen söndag i Malmö. Lokala föreningar samlar där in materialet och tar det sedan vidare.

Det finns även en auktion på Tradera där kändisar skänker prylar eller tjänster. Bland annat berättade Ida att hockeyikonen Nicklas Lidström häromdagen hade stått i receptionen med en av sina klubbor i handen, som han ville skänka.

Ni kan läsa mer om projektet #geborttillsport här!