16 miljarder till föreningslivet

2015-11-05 av: Hans Sahlin

Den där klassiska musten är redan exponerad och till försäljning. Köpcentra och varuhus badar snart i ljus, glitter och paket. Önskelistor skrivs.Släktsammankomster planeras. Och Folkspel tar enligt tradition på sig föreningslivets egen tomtedräkt.

Okej, jag vet och kan till och med instämma. Vi tenderar att ta ut det där speciella decemberdatumet tidigare och tidigare, vi är faktiskt bara en bit in i november. Samtidigt har Folkspel i god tid gett vårt föreningsliv förutsättningar för det som i våra ögon alltid är årets julklapp.

Bingolotto och två storkvällar – Uppesittarkväll 23 december och Nyårsafton.

En special Juledition av Sverigelotten.

Den populära Bingolottos Julkalender.

Vi beräknar att efter all försäljning kunna leverera ett överskott på 100 miljoner till ett antal aktörer som tack för en god insats under en kort period.

Och en ansenlig peng som bygger på något som redan generat en siffra som nästan är svår att ta in. Vi har nyligen tagit fram en trycksak som är en unik sammanställning över vad olika idrotter, förbund och föreningar tjänat på att sälja Folkspels produkter sedan starten 1991.

Den totala summan uppgår till 16 miljarder.

Jo, ni läste korrekt. 16 miljarder…

Att fotbollen dragit in mest pengar är föga överraskande. Kanske hajar dock en och annan till över antalet kronor som föreningslivets eget spelbolag bidragit med. 6,8 miljarder.

Det blir några västar, fem-manna-mål, ledarutbildningar, fotbollsskolor och konstgräsplaner, eller hur?

En betydligt mindre idrott är dragkamp. Tolv miljoner i förtjänst har dock förhoppningsvis räckt till ett antal rep och slitstarka kängor.

Likaså hoppas jag Korpen genom åren haft ett bra tillskott till sin verksamhet genom de 95 miljoner som de tjänat in på våra produkter.

Tittar vi på andra organisationer ser vi att IOGT–NTO jobbat ihop 147 miljoner, vilket förhoppningsvis varit till hjälp i den oerhört viktiga folkhälsofråga de driver.

Svenska Folkdansringen har kanske på ett enklare vis kunnat värna om en blågul kulturskatt med hjälp av drygt 38 miljoner.

Kan tänka mig att de 102 miljoner kronor som Sveriges Sportfiske– och Fiskevårdsförbund bidragit till såväl bestånd som behag.

Att jag tar upp siffror och organisationer som tjänat mångmiljonbelopp via Folkspel är inte för att vi själva ska slå oss för bröstet. Det har i varje klubb och förening gjorts ett hårt arbete som inneburit att alla våra medlemmar är värda varenda intjänad krona.

Däremot hoppas jag med ovanstående resonemang att fler inser vilka möjligheter vi har att erbjuda och varför vi överhuvudtaget finns.

Vi säger väl god jul redan nu…