Föreningslivet tar störst ansvar

2015-11-01 av: Hans Sahlin

Precis som alla andra har jag förfasats av det som hänt senaste veckorna. Inte minst med tanke på att jag bor i Trollhättan. Och att mina söner mycket väl visste vem såväl offer som gärningsman var i det fruktansvärda dåd, som på några ögonblick försatte min hemstad i ett närmast paralyserat tillstånd.

Dagligen hör vi dessutom om planerade flyktingboenden som sätts i brand och blir oanvändbara. Vad är det egentligen som händer i vårt samhälle? Varifrån kommer allt hat och fientlighet? 
Önskar jag hade de svar som vi alla eftersöker av de som styr vårt land.

Vad jag däremot är övertygad om är att vårt föreningsliv är de som tar störst ansvar i många av de frågor som just nu överskuggar alla andra. Där kan unga tjejer och killar snabbare än någon annanstans komma in i ett sammanhang. Eller det vi så vackert kallar integration.

Där lär de sig språket, där träffar de andra ungdomar, där får de en betydelse, där får de möjlighet till den fysiska aktivitet som är en viktig del för att må bra i vardagen.

För föreningslivet är det helt enkelt ett naturligt val att öppna de dörrar som i många andra situationer är stängda alldeles för länge.

Samtidigt måste alla förstå att vårt föreningsliv inte är Riksbanken. Merparten har det oerhört tufft ekonomiskt och sliter hårt för att få till en fungerande verksamhet, vilken i sin tur sedan är det som kommer inte minst ungdomar till nytta. Där hudfärg, etnicitet eller ursprung inte spelar någon roll.
Där vi alla är medmänniskor.

Att stötta alla dem som tar det ansvaret är också anledningen till varför Folkspel finns överhuvudtaget. Våra produkter – där hela överskottet går tillbaka till alla våra medlemmar – hjälper till genom att skapa ännu bättre förutsättningar.

Det skänker mig åtminstone en liten tröst i en annars sorglig höst.