Det bästa vi vet är att dela ut pengar

2015-03-27 av: Hans Sahlin

Hej på er. Jag heter Hans Sahlin och är vd på Folkspel. För er som inte vet vilka vi är eller vad vi gör finns det bara en sak vi bryr oss om i sista änden.

Hej på er.

Jag heter Hans Sahlin och är vd på Folkspel. För er som inte vet vilka vi är eller vad vi gör finns det bara en sak vi bryr oss om i sista änden.

Det handlar om att skapa förutsättningar för det fantastiska föreningsliv i Sverige som består av fem miljoner medlemmar i 35 000 föreningar. 

Vi har inga egna vinstintressen utan är en ideell organisation.
Vi har inga enskilda ägare, utan 70 olika i form av riksorganisationer. 

Det bästa vi vet är att få dela ut pengar till olika föreningar från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr.

Helst mycket pengar. 
Sedan starten 1991 har det blivit några kronor. 15,8 miljarder, närmare bestämt. 

Tanken är att jag med jämna mellanrum i den här bloggen ska delge er mina tankar och funderingar, ta upp debatten om vad en omreglering av den svenska spelmarknaden – som även öppnar för fler och andra aktörer – kan få för konsekvenser.

Jag kommer att ta upp vilka värdegrunder, vilket syfte och vilken affärsidé vi har.
Jag kommer garanterat sticka ut hakan när jag anser det vara befogat.

Jag kommer att göra mitt absolut yttersta för att poängtera vilken nytta föreningslivet gör – och vilka konsekvenser en utarmning av densamma kan innebära.

Naturligtvis har jag genom min befattning en stor kunskap om ämnet, men jag har också via mina barn och deras idrottande hemma i Trollhättan utbildats även i praktiken.

Att få vara en del av deras fritidsaktiviteter och upplevelser i med– och motgång är naturligtvis en fantastisk sak. Men ledorden hälsa, kamratskap och respekt säger i mina ögon allt. En fungerande förening tar helt enkelt på sig att utbilda våra barn till den goda medmänniskan.

Under senaste tiden har vi i Uddevalla och Göteborg upplevt två händelser där sex ungdomar fått sätta livet till och ett flertal skadats. Några har tyvärr varit på fel plats vid fel tillfälle, andra lika beklagligt haft ett umgänge de aldrig borde skaffat.

Sedan kan man förstås undra vad det ovanstående har med föreningslivet att göra.
Kanske ingenting de här tragiska gångerna.
Kanske väldigt mycket i framtiden.

Jag vågar inte ens tänka tanken på hur det skulle se ut i vårt samhälle utan våra föreningar. Utan alla mammor, pappor, ledare, kanslipersonal, eldsjälar som finns i och runt verksamheten.

Sedan finns det gränser för vad den ideella personen orkar med i längden. Det är min övertygelse att det krävs resurser för att bibehålla och utveckla den fantastiska verksamhet som redan finns.

Det är där vi med våra produkter ser oss som ett redskap och en plattform för de ekonomiska förutsättningar som måste till.

Att göra en insats för sin förening är också ett uttryck för solidaritet. Jag kan erkänna här och nu att föräldrar som vill ”köpa sig fria” då det handlar om att sälja kalendrar, lotter eller vad det än må vara, inte står speciellt högt i kurs hos mig.

De har förvisso resurser att göra det som många andra inte har och det skickar i min värld signaler som inte hör hemma bland åtminstone två av ledorden jag nämnde ovan.

Vi på Folkspel arbetar hårt för att nå ut till våra kunder och om att berätta om de möjligheter vi har att erbjuda för en mer välmående verksamhet.

Att det är ett informationsarbete och en påminnelse som är viktig att föra vidare fick vi nyligen ett bevis för.

Föregående helg kunde man i GP läsa en krönika signerad Mattias Balkander. Den handlade om hur tufft det ser ut för föreningslivet och om Qviding FIF, en förening i Göteborg med över 1 300 registrerade medlemmar, varav merparten ungdomar. De kan komma att hamna i rejäl ekonomisk knipa sedan de redovisat aktivitetsstöd på ett felaktigt vis. Skribenten påpekar i sin text att det slår extra hårt då Bingolotto försvunnit.

Försvunnit?
Jag vet inte riktigt vilken värld författaren till texten lever i, men den kan knappast vara kopplad till föreningslivet.

Under 2014 genererade Folkspels produkter och verksamhet mer än 130 miljoner kronor till landets föreningar.

Vi jobbar outtröttligt för att generera mycket mer än så.

Glad Påsk.
HANS SAHLIN

Ps.
Söndag 5 april, påskdagen, kör vi en storkväll i TV 4 med Bingolotto, spel, och underhållning. Dessutom ska vi fira Ingvar Oldsberg, som fyllt 70 år.