Vi värnar om en sund spelmarknad

2015-04-22 av: Hans Sahlin

Vi är många som väntar på att den spelutredning som i många år efterlysts ska bli verkställd och genomförd. Civilminister Ardalan Shekarabi har tagit frågan på allvar, men har i nuläget inte de utredningsresurser som krävs.

Därför kan utländska aktörer fortsätta med sin aggressiva marknadsföring och ta nya andelar på marknaden.

Till exempel skickade speljätten Betson nyligen ut ett brev som starkt signalerade det röda kuvert vi får från pensionsmyndigheten varje år. Ni vet det där merparten av oss helst inte ville veta eftersom det ger en klump i magen inför vad som väntar efter mogen ålder.

Det stod visserligen vem som var avsändare och vad innehållet handlade om, men anspelade också tydligt på hur det ljuva livet skulle kunna komma att se ut…

Den här typen av marknadsföring kommer vi att få se oerhört mycket mer av om det blir en omreglering av spelmarknaden. 

Under 2014 omsatte den oreglerade marknaden i Sverige 4–5 miljarder – efter, till spelarna, utbetalda vinster. En betydande del av den summan spenderades på marknadsföring.

Jag tror var och en förstår vilka resurser det innebär och vad det skulle betyda att släppa alla aktörer fria. 

Vi skulle få en spelplan där möjligheten till att generera överskott för ideella lotterier försvåras. Bolagen tjänar stora pengar till sina aktieägare medan vi, varifrån allt överskott investeras tillbaka i föreningslivet, nog får kämpa hårdare än någonsin – förutsatt att inte den styrande regeringen och svenska riksdagen inser att noggrant se till det ideellas förutsättningar.

Jag är nyligen invald som vice ordförande i Spelbranschens Etiska Råd - SPER, där bland andra även ATG, Svenska Spel och Postkodlotteriet ingår, och vår uppgift är bland annat att diskutera sådana här frågor.

För personer som upplever ett problem i sitt spelande, finns det möjlighet att kontakta Stödlinjen och jag kan berätta att 85-90 procent av alla samtal grundar sig på nätbaserade spel som exempelvis casino och poker. Det är oerhört sällan någon säger att skraplotter tvingat dem att lämna hus och hem, splittrat familjer och orsakat misär i största allmänhet. Inom SPER – Spelbranschens Etiska Råd ser vi, de reglerade spelbolagen som är kontrollerade enligt svensk lagstiftning, som uppgift att verka för en sund spelmarknad där vi eftersträvar självreglering och etisk marknadsföring. Man kan givetvis hävda att även vi, inom SPER, är aktörer på spelmarknaden. Samtidigt ser jag det som trovärdigt att vi faktiskt också i det etiska rådet får en möjlighet att rannsaka oss själva.

23 augusti 2015 – en sensommarsöndag vi drömt om

Varför?
Då är vi är tillbaka i TV 4.
Då får vi de förutsättningar som krävs.
Då får vi den kanal och sändningstid vi längtat efter i sju år.
Tillsammans med landets bästa programledare, Ingvar Oldsberg är det en unik möjlighet.
För oss.
För föreningslivet.

Jag ser vår comeback och kanalbytet från TV4+ och Sjuan till ”Fyran” som ett gyllene tillfälle för landets föreningsliv och jag rekommenderar redan nu att ta fram en plan inför det som väntar.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för den ”nya” Sverigelotten vi nyligen lanserat. Den kostar 25 kronor och kan ge 25 miljoner tillbaka. Som inte delas upp i år eller månader, utan betalas ut på en gång.
Visst, det ska mycket till för att bli ”just-den-lycklige”. Men trots allt finns chansen till storvinsten.

Om inte – så är det ändå en tröst att 8-11 kronor per lott, beroende på hur många lotter som säljs, går in i min förenings klubbkassa. Allt överskott till det svenska föreningslivet – inte till privata aktieägare bland de utländska spelbolagen.