Bjuder på den här, Friskis & Svettis

2015-09-29 av: Hans Sahlin

Nyligen kom hustrun hem från ett träningspass med Friskis & Svettis. Hon var bekymrad över ekonomin i den lokala föreningen i Trollhättan.

Det fick mig att börja fundera – och landa i svindlande tankar…

Jag tror de flesta har någon form av relation till den folkhälsorörelse som startades 1978 av Johan Holmsäter och som i dag engagerar över fem procent av landets befolkning.

Friskis & Svettis har blivit ett begrepp för välmående och har man inte varit med själv på något pass finns det garanterat någon anhörig eller närstående som deltagit i de där övningarna som man mår så bra utav efteråt.

Totalt i Sverige har Friskis & Svettis över 510 000 medlemmar. Låt vara att varje lokalförening till övervägande del sköter sig själv.

En halv miljon aktiva som har och gör något viktigt tillsammans – det fick mig ändå att fundera. Jag kan tänka mig att fler än hustruns avdelning har ett tufft jobb med att få ekonomin att gå ihop. Det finns trots allt ett 160-tal lokala Friskis & Svettis i vårt avlånga land och varför skulle många av dem ha annorlunda eller bättre förutsättningar än föreningslivet i övrigt?

Så jag sa till hustrun: 

” Min kära, jag vet hur ditt Friskis & Svettis” på ett mycket enkelt vis och väldigt kort tid” kan stärka er ekonomi. Ni är 2 400 medlemmar. Låt säga att 2 000 av er prenumererade på sex Sverigelotter i månaden under ett år. Då skulle kassan fyllas på med över 800 000 kronor, baserat på ersättningen Friskis i Trollhättan erhåller per tecknad prenumerationslott. ”

Då Folkspel har ett ansvar även för föreningarna utanför Trollhättan kunde jag givetvis inte stanna i min hemstad, utan började räkna på vad Friskis & Svettis tillsammans skulle kunna göra med alla sina medlemmar.

Kanske musikanläggningen behöver moderniseras.
Golvet börjar bli alltför slitet.
Instruktörerna behöver bli fler.
Det behövs garanterat göras investeringar. 

Bara pengarna fanns.

Låt säga att hälften av medlemmarna – 250 000 – bestämde sig för att sälja tio Sverigelotter vardera, vid två tillfällen per år – alltså 20 lotter per år. Det skulle innebära många kronor i förtjänst från var och en för att stötta sin lokala F&S. Multiplicera det med 250 000…

Ni förstår hur mycket pengar det blir?

Precis.

Över 40 miljoner kronor per år till Friskis alla föreningar !!!