Det viktigaste med föreningslivet

2016-01-28 av: Hans Sahlin

Jag nämnde i den förra bloggen vilken fantastisk säljinsats Örebro SK Ungdom gjorde inför uppesittarkvällen i december. Deras förmåga att få med alla på tåget inbringade 750 000.

Tre kvarts miljon…

Det blir många bollar, västar, koner och kanske till och med en välförtjänst resa eller två.

Underbart att vi med våra produkter kan bidra till att organisationer, lag och grupper får ett tillskott som gör att de mår bra, som innebär att de inte behöver oroa sig för hur det ska få ihop morgondagen, som vet att det finns material och resurser för att driva verksamheten framåt.

Precis det som är meningen med att Folkspel finns till.

Samtidigt är vårt föreningsliv så mycket mer.

Jag är medveten om att det tagits upp här i bloggen tidigare, men är så fast i min övertygelse om vilken oerhört viktig roll alla klubbar och sammanslutningar spelar i det stora perspektivet, det som gör oss medborgare till bättre människor, helt enkelt.

Mina barn har under sin uppväxt spelat fotboll i Trollhättan, en stad som av tradition tagit emot många invandrare med olika nationaliteter. Gemensamt är att de flesta av dem sökt sig till någon form av idrott.

Där har de snabbast kommit in i det vi kallar system.

Där har det lärt sig språket.

Där har de fått en identitet och ett värde.

Där har mina barn fått vänner för livet.

Jag lovar att mina söner – och merparten av den unga generationen – har en bättre koll och betydligt större förståelse för andra religioner, kulturer och ursprung än vad vi traditionella 50- 60- och kanske 70-talister har.

Den gemensamma nämnaren är vårt föreningsliv.

Jag lovar att det berikar mitt liv att träffa alla grabbarnas vänner, att höra hur deras liv i ett tidigare främmande land utvecklat sig, att lyssna på historier om cuper, läger och minnen från en social tillvaro som överskuggar allt.

Den gemensamma nämnaren är vårt föreningsliv.

Jag lovar att det värmer i hjärtat att höra hur stolta många föräldrar är över att de lyckas etablera sig i ett nytt land de egentligen inte hade önskat att komma till och att deras barn så snabbt fått vänner och sysselsättning.

Den gemensamma nämnaren är vårt föreningsliv.

I all ära – bollar, västar, koner, klubbor, puckar, konstgräs, rack, rep, kanelbullar och allt som tillhör våra många föreningar och organisationer – det absolut mest värdefulla som vårt föreningsliv genererar är i mina ögon, värderingar, integration, gemenskap, kamratskap och allt annat som skapar godare medborgare.

Det finns utan tvekan en hel del i dagens samhälle som skrämmer både dig och mig, det ser vi dagligen prov på.

Men jag vågar inte ens tänka tanken på hur det sett ut om inte vår unika föreningsverksamhet funnits.