Hårt paket med mjukt innehåll

2016-12-21 av: Hans Sahlin

För mig handlar idrott inte minst om fair play.  Men det är också eldsjälar, ett fantastiskt föreningsliv och kulturminnen i form av unika platser landet runt.

Förmodar att ett flertal av er inte kunnat undgå de många och svarta rubriker som senaste veckorna tyvärr präglat den idrott som många av oss har ett förhållande till.

Det har handlat om matchfixning. Det vill säga uppgjorda tillställningar och spelobjekt i vår seriefotboll, som personer över hela världen tjänat och tjänar pengar på.

Jag beklagar och sympatiserar med våra seriösa kollegor i branschen som får lägga oerhört mycket tid och kraft på att undersöka och motverka något som givetvis är helt oacceptabelt.

Vi har också hört om en internationell rapport som bevisar systematisk och statligt uppbackad dopning i Ryssland under en lång period och där över 1 000 ryska utövare sägs ingå i skandalen.

Jag beklagar och sympatiserar med alla seriösa och rena elitidrottsmän- och kvinnor som inte får tävla på lika villkor.

Som motvikt till ovanstående vill jag lyfta fram ett julklappstips så här i sista stund. Ett hårt paket med mjukt innehåll.

Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallqvist har tillsammans skrivit en bok om hundratals unika idrottsplatser i vårt avlånga land – ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”. Från Palovallen Lappland till Strandvallen i Blekinge.

Det är rakt igenom god läsning och berättelser som med värme, humor och hjärta beskriver det svenska föreningslivet. Som lyfter fram ideella entusiaster och eldsjälar, grunden till det så många av oss på ett eller annat vis har ett förhållande, det genuina.

Som andas något helt annat än uppgjorda matcher och förbjudna substanser.

Köp.
Läs.
Begrunda.
Och var stolt över ett arv.

Fjärde kategorin inför den stora Eldsjälsgalan i mars 2017 är nominerad. Den här gången handlar det om Årets ledare och ni bestämmer genom att gå in och rösta på eldsjal.se (där även texter och filmer med de berörda finns) om vinnaren ska bli:

Sibel Akdogan i Jönköping, som redan i tolvårsåldern startade upp en dansskola som i dag lockar uppemot 100 tjejer och killar.

Thomas Werkström från Karlskrona. I imponerande 46 år har denna man bedrivit brottningsverksamhet.

Alexander Karlsson, Staffanstorp. Badmintonentusiast som med varm och trygg hand tränar stora som små.

Monica Sundin, friidrott i Falun. Ansvarar för de yngsta grupperna och ser glädje som den största inspirationskällan.

Efter klasserna ”Integration”, ”Hälsa”, ”Kamratskap” och ”Ledare” återstår klassen ”Öppen”, där nomineringen handlar om en person med ett brinnande engagemang som kommer så många som möjligt tillgodo.

Fram till 15 januari kan du föreslå din favorit.

Avslutningsvis ett par saker med några dagar kvar till helgerna som väntar.

Glöm inte Bingolottos Uppesittarlott och Bingolottos Nyårslott!

Tillsammans genererar ert lottköp mer än 50 miljoner kronor till våra viktiga svenska föreningar – inom loppet av en enda vecka!

Köp några exemplar av Sverigelotten också – så ökar vi på upp emot 60 miljoner kronor till det Svenska Föreningslivet.

Vill naturligtvis också passa på att tacka för i år. Nu laddar vi för 2017.

God Jul & Gott Nytt År.