Audiens i riksdagshuset

2016-02-12 av: Hans Sahlin

På tio minuter kan man hinna med ganska mycket. Exempelvis att i riksdagshuset förklara vad Folkspel står för och vad vi innebär för ett unikt svenskt föreningsliv.

Tidigare i veckan arrangerade kulturutskottet ett spelseminarium i riksdagshuset med inbjudna åhörare i form av den svenska spelmarknaden.

Fyra aktörer var inbjudna för att vardera hålla en tio minuter lång dragning om sin verksamhet för att sista 20 minuterna delta i en bredare paneldiskussion.

Medverkade gjorde Svenska Spel och Lennart Käll, Hasse Skarplöth, ATG, Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i BOS (Branschföreningen för Onlinespel) och Folkspel, vilket naturligtvis är hedrande och ett kvitto på att vi är en aktör som räknas i sammanhanget.

Deltog gjorde även Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet och Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i samma utskott. Måste säga att det kändes tryggt att få veta att den senare av de två sa:

”Vi är ett land med ett brett föreningsliv. För mig är det naturligt hur vi kan utveckla och behålla de lotteriintäkter som finns för föreningar idag. De är otroligt viktiga för svenskt föreningsliv.”

Kunde själv inte varit tydligare i beskrivningen av vad Folkspel står för och vill åstadkomma.

Om jag nu varit på plats…

Med stora ryggproblem hade jag tyvärr inga möjligheter att närvara, men var givetvis 100-procentigt trygg i att vår marknadschef Henrik Lindroth framförde hur vi ser på den framtida spelmarknaden.

Som sagt, tio minuter stod till vårt förfogande och det handlade om att på kort tid så detaljrikt som möjligt informera om att vi består av 72 medlemsorganisationer, 35 000 föreningar och fem miljoner medlemmar och att vi under 2016 delade ut 160 miljoner till deras verksamhet.

Att föreningslivet med hjälp av våra produkter får unika möjligheter till en egen intjäningsförmåga. Detta för att vi tror – nej, förresten – för att vi är övertygade om att svensk föreningsliv gör Sverige bättre för alla.

Det finns en del avgörande frågeställningar för oss angående den spelutredning som ska vara klar 2017.

Licensens avgränsning – hela eller delar av spelen/spelmarknaden?

Överskottet från ideella spelarrangörer– hur påverkas det av en licensavgift?

Olika spels risk/farlighetsgrad – hur kommer nya regler värna konsumenten?

Vilka regler för marknadsföring kommer att gälla?

Hindrandet av olicensierade aktörer på den svenska spelmarknaden?

Vi tycker också att:

  • Låt lotterier av traditionell karaktär arrangeras av ideella organisationer utan belastning av licensavgift, oavsett off-line/on-line
  • Värna Sveriges föreningars rätt att fullt ut få hela överskottet, direkt när föreningen gör insatsen
  • Licensens avgränsning ska avgöras av den risk/farlighetsgrad som spelet utgör, inte av off-line/on-line
  • Marknadsföringen ska självregleras enligt SPERs marknadsförings riktlinjer
  • Ett starkt främjandeförbud ska införas för att effektivt stoppa olicensierade aktörer från att agera på den svenska spelmarknaden.

Ovanstående kan låta mycket, men vi lyckades få med allt vi planerat på den korta tid vi hade till buds.

Att våra tankar och synpunkter gick fram förstår jag av att Henrik fick ett stort antal frågor på den paneldebatt som avslutade mötet.

Taggar: