Jag frågar, ni svarar…

2016-02-26 av: Hans Sahlin

Vet att jag bloggat om det tidigare. Men gör det en gång till. Varför finns Folkspel, egentligen? Har även ett antal ytterligare frågor nedan. Svaren? De får ni komma fram till själva.

På Folkspel finns omkring 100 anställda som dagligen sliter väldigt hårt, det vet jag i egenskap av vd på företaget.

Frågan är för vem?
Och varför?
Vad är den växtkraft vi hela tiden refererar till? Enbart klyscha, ett tomt ord, som används av många fler än oss? Vad är vårt syfte och ändamål? Vad vill vi med vår verksamhet? Man kan fundera på varför Ingvar Oldsberg varje söndag befinner sig i en studio i Göteborgsstadsdelen Gamlestaden? Okej, för att han i mina ögon är landets skickligaste programledare. Men varför har vi valt nummer 1? Varför har vi produkter som Bingolotter, Sverigelotter och Kosinglotter.

Jag tänker ibland (ganska ofta) på hur medveten en konsument av en lott eller ett spel är.
Vet han eller hon vad de satsar på? Okej, man kan ha ett intresse för hästar och därmed ha den kunskap som kan komma att krävas för en vinstgivande bong.

Många gillar fotboll – och att tro på sitt favoritlag innebär förstås en extra krydda som också kan innebär en extra slant i plånboken som bonus.

Man kan uppskatta den underhållning Bingolotto serverar två timmar i veckan – och samtidigt drömma om en resa eller en bil för de 50 kronor som en lott kostar.

Någonstans är det förstås möjligheten att vara den utvalde som lockar bland annat våra konsumenter.

Men i ärlighetens namn är det väl fler som inte vinner?
Kan de ändå räkna hem någon form av vinst?
Vad händer egentligen med din nitlott?

Hur många reflekterar över att överskottet av våra produkter i det sista och överlägset viktigaste ledet hamnar någonstans hos våra 72 riksorganisationer?

Att det hjälper dina barn till en stimulerande och meningsfull fritidsverksamhet?
Att det bidrar till att även andra barn, med kanske sämre förutsättningar, får vara med i ett sammanhang fyllt av gemenskap, fysisk aktivitet, integration, kamratskap och glädje?
Att det motverkar det där osolidariska som vi kallar ”mina barn & andras ungar”?

Att de drygt sju miljoner som organisationen Rädda Barnen sedan starten 1991 tjänat ihop med hjälp på våra produkter ger åtminstone tak över huvudet och ett antal mål mat till en del av de som verkligen behöver det för att till och med överleva?

Alla mina frågor ovan leder fram till en sista som jag bara ser ett svar på:
Är det rimligt att ideella organisationer ska behöva betala en licensavgift, för att bedriva välgörenhet i form av lotterier – vilket påverkar det överskott till vårt unika föreningsliv som aldrig kan få för stora resurser?

Vad svarar ni?