Eller vad säger ni, Villastaden?

2016-04-25 av: Hans Sahlin

Har roat mig med att lite mer i detalj titta på vad vårt föreningsliv tjänat med hjälp av våra produkter under 2015. Tror att lilla Villastaden i Värmland är överens med mig om att deras möjlighet till självfinansiering måste bestå.

160 miljoner – så mycket hade vi det enormt stora nöjet att dela ut till våra föreningar under fjolåret. Jag kan också meddela att Folkspel ökade med hela 21 procent under 2015, att jämföra med övriga spelmarknadens två procent.

Om det stärker mig i övertygelsen om att inte införa en licensavgift på ideella lotterier?

Har Miljöpartiet en del att stå i för tillfället? Är våren efterlängtad? Jublar vi över att Ingvar Oldsberg kör vidare med Bingolotto?

Det skulle slå oerhört tufft mot ett föreningsliv, som i förlängningen inte skulle kunna fortsätta med sina goda och fantastiska samhällsinsatser i samma utsträckning.

Vi kan använda svåra ord som hävdvunna rättigheter, rätten till självfinansiering, allmännyttiga ändamål – i slutänden är det så enkelt som att värna om överlevnad för tusentals föreningar och deras medlemmar.

Jag har tittat lite närmare på våra siffror för 2015. Inte för att jag behöver övertygas om vad de betyder, men kanske för att fler ska förstå.

I Kristinehamn finns en förening som heter Villastadens IF.

De omsatte under fjolåret 1,1 miljon på våra produkter. Förtjänsten blev över 400 000. Ingen i Värmland kunde matcha den fantastiska insats som aktiva, medlemmar, släkt, vänner och alla andra kring VIF gjorde.

Även om jag är lika full av beundran över femteplacerade ”Bröstcancerföreningen Kurage”, som drog in 129 000 till en verksamhet som kanske betyder allt för många.

Tittar vi på Örebro SK Ungdom tror man knappt det är sant. De kunde då året summerades konstatera att drygt 2,1 miljoner, landat på kontot via en idog och genomtänkt försäljning av lotter.

Är ganska övertygad om att ovanstående tre aktörer håller med mig ifråga om möjligheten till självfinansiering.

Eller hur, Villastaden?