Tur att ni får välja vinnare…

2016-05-19 av: Hans Sahlin

Finalisterna i den första kategorin i ”Årets Eldsjäl – Integration” – är nu utsedda. Jag är glad att du bestämmer vem som ska vinna – och att jag slipper…

För att uppmärksamma alla enastående ledare, idealister och andra som ser till att vårt föreningsliv fungerar har Folkspel startat ”Årets Eldsjäl”, där man kan nominera personer som inte alls får den uppmärksamhet de förtjänar.

Den första kategorin av fem – Integration – har klart med en kvartett finalister. Det var ingen enkel uppgift ska ni veta. Vi har fått in en mängd nomineringar på fantastiska ledare. Nu blev de fyra som stack ut lite mer än övriga.

I ärlighetens namn är det skönt att det är svenska folket som ska rösta fram den slutliga vinnaren, vilken kommer att hyllas på vår stora Eldsjälsgala i mars 2017.

Att suttit med i en jury som skulle tagit beslutet hade åtminstone inte jag önskat. Inte med tanke på vilket makalöst engagemang samtliga fyra bidrar med till vårt föreningsliv och till vårt samhälle.

Som Jonas Morin i Huddinge Basket. I egenskap av före detta elitspelare noterade han att det i Skogås saknades verksamhet för sin älskade idrott. Till skillnad från många andra valde 204 centimeter Morin att inte låta det stanna vid en egen reflektion.

Idag, elva år senare, har Huddinge Basket 80 olika nationaliteter representerade i sin verksamhet, som med hjälp av en boll får nya kompisar, gemenskap och delaktighet. Integration på högsta nivå. En boll talar alla språk.

Från min hemstad Trollhättan kommer Hasse Andersson, en man värd den största respekt. För ett par år sedan fick hans son, som älskade att spela fotboll, en diagnos som innehöll såväl Asperger, adhd och ocd. Hasse vände sig till befintliga föreningar i staden för att föreslå dem att starta ett lag för barn med samma problem som sin son.

Responsen var obefintlig. Så det var bara för Hasse att dra igång på egen hand. På första träningen kom 40 barn från olika delar av väst-Sverige. Till familjen Anderssons trädgård.

Integration när den är som bäst. Föreningslivet är till för alla.

I Uppsala finns det det ett projekt som heter ”Ronjabollen”. Syftet är att få tjejer i åldern 10–15 år, från resurssvaga stadsdelar och med utländskt ursprung att komma in i föreningslivet och därigenom integreras i samhället.

Drivande i verksamheten är Sevana Bergström, som ser till att det ordnas aktiviteter sex dagar i veckan. Dessa innehåller, utöver fysisk hälsa, information och diskussion om exempelvis jämställdhet och mobbing.

Integration med idrott som verktyg. Då får man även annan kunskap på köpet.

150 barn och ungdomar på asylboenden i Söderhamn med omnejd har plötsligt fått en fotbollsklubb att spela i.

Det hade inte varit möjligt utan Nicklas Johansson, tidigare spelare och mångårig ledare i lilla Sandarne SIF. Genom åren noterade han hur antalet aktiva i föreningen blev allt färre och fick den goda idén att förhöra sig hos de olika flyktingförläggningarna om det fanns intresse att träna och spela fotboll.  För att klubben ska få aktivitetsstöd säger stadgarna att man måste vara medlem och som sådan betala en avgift. Den är på en krona…

Integration handlar om en insats. Och att alla ska ha råd att delta.

Som sagt, vem av ovanstående som blir Årets Eldsjäl vågar inte jag sia om.

Däremot vet att samtliga är en stor och bidragande orsak till ett mycket bättre, friskare och humanare samhälle.

Fyra eldsjälar.
Fyra hjältar.
Fyra segrare.
Även om endast en vinner.

Här kan du se intervjuer med de nominerade i såväl rörlig– som textform:

Hasse Andersson

Sevana Bergström

Niklas Johansson

Jonas Morin

Här kan du också läsa mer om ”Årets Eldsjäl”.