En liten del av Zlatan

2016-06-08 av: Hans Sahlin

Ett antal eldsjälar landet runt är naturligtvis de största hjältarna. Men även vi inom Folkspel känner oss lite delaktiga och mycket stolta.

Vad jag pratar om? Vårt EM-lag i fotboll, såklart.

Jag är inne i en tid – och kommer så att vara ett tag framöver – då min tillvaro kretsar kring några få saker.

Nummer 1 är att övertyga så många som möjligt om vikten av att traditionella lotterier ska vara förbehållna oss ideella organisationer. Det gäller såväl analoga (pappersprodukter) som digitala (via nätet). Det viktigaste skälet till min och vår ståndpunkt är att även fortsättningsvis kunna generera så mycket pengar som möjligt till vårt föreningsliv genom att inte ta bort en del av överskottet i form av en licensavgift.

Under 2016 delade vi ut 160 miljoner till föreningslivet. Sedan starten 1990 är vårt bidrag uppe i 16 svindlade miljarder. Någonstans vill vi tro det hjälpt många till en sund och utvecklande verksamhet.

Däremot räcker inga pengar i världen om det inte vore för alla fantastiska personer, som utan att ens fundera på ersättning gör insatser som aldrig kan komma att mätas i kronor och ören.

Det leder in mig på spår två i det som är mest aktuellt för min del just nu - Alla eldsjälar.

På Folkspel har vi bestämt oss för att försöka att ge några av dem den uppskattning de verkligen förtjänar, men långtifrån alltid får. Fram till sista april fanns det möjlighet till nomineringar i kategorin ”Integration. Från 1 juni och fram till 30:e juli är det fyra finalister i ”Hälsa” som ska koras. Därefter väntar kategorierna ”Kamratskap”, ”Ledare” och ”Öppen” innan det blir stor finalgala i mars nästa år.

Så var har då ovanstående med Erik Hamréns skickliga lirare och ett stundande mästerskap i Frankrike att göra? Till en början kan vi konstatera att utan kloka och passionerade ledare på hemmaplan hade vi inte haft lika många internationella spelare. Man brukar hävda att supportrarna till olika fotbollslag är liktydigt med en tolfte spelare.

I min värld borde den tröjan istället tilldelas de eldsjälar som jag är övertygad om fanns med kring Zlatan, Emil Forsberg, John Guidetti, Mikael Lustig och de andra i deras uppväxt och ungdomsår. Sveriges trupp består mestadels av spelare som är aktiva och välavlönade i klubbar ute i Europa. Men även de har börjat någonstans och inte sällan i mindre föreningar runt om i vårt land.

Okej, jag vet att Kim Källström i unga år flyttade till Göteborg och spelade med Partille IF, Häcken och Djurgården innan han försvann ut i fotbollsvärlden. Men jag har också koll på att det var i Sandvikens IF det startade för denna profil. En förening som under 2015 tjänade 323 000 på att sälja våra produkter.

Moderklubben för Marcus Berg är IFK Velen, men det var i Torsby IF han blev upptäckt och hämtad från till IFK Göteborg. Värmlänningarna kunde under fjolåret räkna in 118 000 i klubbkassan med hjälp av oss.

Erkan Zengins första fotbollsförening var Norsborgs IF. Deras försäljning av olika lotter gav förra året ett tillskott på 84 000.

Jag är även övertygad om att ett flertal av de övriga EM-spelarnas moderklubbar använt eller använder de produkter vi på Folkspel tillhandahåller. Något vi vill fortsätta kunna erbjuda under samma förutsättningar som tidigare. Inte minst för alla eldsjälar inom föreningslivet. Men också för att själva vara lite extra stolta i samband stora mästerskap.

Heja Sverige.

Ni kan läsa mer om årets eldsjäl här: www.aretseldsjal.se

HANS SAHLIN
VD FOLKSPEL