Folkspel på Almedalsveckan

2016-07-01 av: Hans Sahlin

Partier och politiker närvarar givetvis. Precis som ett antal makthavare. I det – som så fint heter etablissemanget –ingår även Folkspel. Naturligtvis för att stå upp för föreningslivet.

Den kallas för Almedalsveckan och handlar om en möjlighet att göra sin röst hörd i viktiga frågor. Det lär i slutet av 60-talet ha startat med att Olof Palme, som då var utbildningsminister, talade från ett lastbilsflak i Visby.

I dag har det utvecklats till en gigantisk politisk mötesplats där samhällsfrågor står på agendan. Den pågående spelutredningen är naturligtvis en viktig sådan.

Vi på Folkspel medverkar exempelvis i ett seminarium och en paneldebatt med rubriken ”Halvtid i spelutredningen”, där även Håkan Hallstedt, regeringens spelutredare för omreglering av spelmarknaden, Hasse Skarplöth (vd, ATG) och Lennart Käll (vd Svenska Spel) är några av de som medverkar.

Det är utmärkt tillfälle för oss att propagera för det vi värnar om och vurmar för och jag lovar att vi kommer att stå upp för den enda intressent vår verksamhet har.

Det vill säga vårt unika föreningsliv.

Vi har sagt det tidigare och kommer att ta varje chans att påpeka det om och om igen under den där speciella veckan på Gotland.

Belägg inte organisationer, vars överskott fördelas vidare till föreningslivet, med en skatt.

Låt tillstånd för så kallade traditionella lotterier, exempelvis skraplotter, nummerlotterier, bingo, vara förbehållet allmännyttiga och ideella organisationer. Det ska gälla såväl print som digitalt.

Som Folkspels mantra lyder: ”Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla.”

Då det handlar om hälsa.
Då det handlar om integration.
Då det handlar om motverka utanförskap.
Då det handlar om ett lika värde för alla.
Då det handlar om vår framtid.

Nu är inte avstämningen åtta månader innan spelutredningen ska presenteras den enda som jag ser fram emot i de arrangemang som berör oss.

Resumé, tillsammans med SPER (Spelutredningens Etiska Råd), har en programpunkt som handlar om etik i spelbranschen.

I programförklaringen ställs en rad frågor som kan komma att bli oerhört intressanta att ta del utav med tanke på att 70 procent av all spelreklam kommer från bolag, vilka regleras från utlandet och som blivit en enormt stor annonsintäkt för media.

Jag hoppas följande utlovade formuleringar kommer att diskuteras med stort engagemang:

  • Har spelreklamen blivit nutidens presstöd?
  • Vem tar ansvar för sund spelreklam och hur ska vi tillsammans skapa en hållbar och etisk spelmarknad?
  • Vilken roll har de olika aktörerna?

En av deltagarna är Ardalan Shekarabi och det ska bli oerhört spännande att höra hur vår civilminister ser på saken.

Det mest angelägna för oss på Folkspel är annars under veckan att till så många politiker, makthavare, hela det där etablissemanget, som möjligt, tala om för vilka vi på Folkspel står upp för.