Om att välja rätt kulör

2016-08-25 av: Hans Sahlin

Det finns av tradition en välvilja och solidaritet mot vårt unika föreningsliv. Däremot vet kanske inte alla hur man kan hjälpa till. Ibland kan det vara så enkelt som att välja en färg.

Tror knappast det finns någon vetenskaplig studie som jag kan luta mig emot. Däremot en egen övertygelse om att merparten av Folkspels konsumenter samtidigt är samma personer vi vill ska få ta del av det överskott vi genererar.

Genom att köpa exempelvis lotter drar man samtidigt in pengar till sin egen fritidsverksamhet för garanterat har de flesta av oss på ena eller andra viset har ett engagemang i någon eller några av alla de föreningar som finns i vårt land. Som aktiv själv, med barn i lokala klubben, i egenskap av mormor eller farfar.

Står du i butiken och väljer blå istället för gul är det en omedelbar handling som stärker det lag, den förening, den verksamhet som de flesta utav oss på något vis är mer eller mindre inblandade i.

”Jag vinner aldrig något” – jag är säker på att ni du hört det en och annan gång från någon i omgivningen.

Man belönas ofta med en vinst på våra produkter, men inte varje gång, så långt är jag med de som brukar prata om otur i spel och tur i kärlek.

Däremot är det 100-procentig vinstgaranti på varenda skraplott eller bingolott så till vida att för varje köpt produkt i någon form går alltid en del tillbaka till en verksamhet och ett föreningsliv. Inte sällan till en mottagare som har brist på resurser och som dagligen kämpar för att få sin ekonomi i balans.

Vi driver givetvis vår verksamhet för alla som gillar att köpa lotter, för våra konsumenter, för möjligheterna att vinna både stort och smått.

Men framförallt handlar vår agenda om devisen ”Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla”.

Vårt överlägset mest inkomstbringande afton är uppesittarkvällen dan före dopparedan. Stora delar av svenska folket spelar Bingolotto tillsammans med släkt och vänner, umgås framför tv:n och roas av Ingvar Oldsberg med gäster, underhållning, rimstuga och allmänt mys.

Inte lika många hänger med oss i det vi kan kalla vardagen,

Även om det naturligtvis vore önskvärt tror jag knappast att vi alla söndagar i TV4 kan få den uppslutning som 23 december genererar.

Men om samma antal till en början hängde med och spelade med oss på exempelvis nyårskvällen och påskafton skulle många sköna, nya och välbehövliga miljoner kunna sättas in på föreningars– och organisationers konton.

Kommande söndag är det höstpremiär för Bingolotto. Med underhållning. Med spänning. Med miljonregn. Dessutom med ditt föreningsliv som ständig vinnare och därmed du själv.

Grönt ljus på det…