Vi måste bli fler, inte färre

2016-08-15 av: Hans Sahlin

Hej på er,
Hoppas ni haft en bra semester med åtminstone några dagar fyllda av sol och bad.

Själv har jag tagit det lugnt, läst en del, tagit några dopp i bohuslänskt hav och får erkänna att jag fick mig en riktig kallsup sista lediga veckan.

Det kom en rapport från Centrum om idrottsforskning och Riksidrottsförbundet om att idrottsrörelsen tappar medlemmar i en oerhörd allvarlig omfattning.

För tio år sedan, 2006, var antalet aktiva inom olika verksamheter drygt 5,2 miljoner. 2014 uppgick siffran till lite över 3,4 miljoner.

Att nedgången syns starkast i åldersgruppen 7–20 år är givetvis extra allvarligt. Antalet tillfällen då det handlar om deltagande i en idrottsaktivitet minskade för den gruppen under åren 2004 till 2014 med 6,8 miljoner registrerade tillfällen.

Oerhört illavarslande. Vi pratar ju om nästa generation och vår framtid. Jag kan inte här och nu säga vad det beror på, bara konstatera att det gör mig orolig och att det är en utveckling som måste vändas.

Jag läser i Aftonbladet att Johan Norberg, forskare på Centrum för idrottsforskning, menar att användandet av så kallade smartphones, som på allvar trädde i kraft 2008, är en faktor man inte ska bortse från. Jag tror honom – och blir ännu mer orolig.

Sedan är det naturligtvis så att många i dag väljer att sköta sin fysik på egen hand. Gå på gym eller vara ute i skogen och springa. Det är bra.

Samtidigt har vi på Folkspel en devis som säger att ”Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla”.

Gemenskap, kamratskap, hälsa, integration – det finns så många goda sidor inom fotbollsklubbar, handbollsföreningar, innebandylag, friidrott, orientering, gymnastik eller den idrott som en man en gång väljer att delta i – att vi att antalet aktiva måste bli fler, inte färre.

Vi måste arbeta för att fler vill bli ledare och föreningsmänniskor. Vi måste ge dem den status och uppmärksamhet de förtjänar.

Folkspel är engagerade i Årets Eldsjäl, där fem vinnare i lika många olika kategorier ska premieras på en stor gala 2017.

Efter kategorierna ”Integration” och ”Hälsa” pågår fram till och med 30 september klassen för ”Kamratskap”, där följande gäller:

Vet du någon som är en riktigt god vän och som alltid ser andra människor? För att kunna bli en eldsjäl inom kategorin ”Kamratskap” skall den du nominerar sträva mot ett klimat där alla i föreningen, laget eller gruppen känner sig lika mycket värda och har respekt för varandra.

Du kan läsa mer och rösta på din kandidat här: www.aretseldsjäl.se

Avslutningsvis, söndag 28 augusti sparkar vi igång höstsäsongen av Bingolotto.

Varför? Bland annat med anledning av att fler ska få tillgång till vårt unika föreningsliv. Inte färre.