En ära att få träffa och belöna er

2016-09-23 av: Hans Sahlin

Vår årliga ombudsgala är genomförd. Den handlade även den här gången om glädje och tårar. Båda tillstånden naturligtvis frambringade av glädje.

Varje år sedan 2013 genomför vi på Folkspel en gala i Göteborg med aktiviteter, underhållning, bankett – och inte minst som final en utlottning av premier.

Inbjudna är ett antal ombud och 50 representanter för de föreningar som sålt mest och bäst då det handlar om Bingolotter och Sverigelotter.

2016 från Örestads cyklisterna till AIK.

Vi gör det naturligtvis för att uppmuntra och stimulera, för att klubbar och organisationer ska dra in ännu mer slantar till sina fantastiska, unika och samhällsnyttiga verksamheter.

Vi gör det också för att få förmånen att träffa så många genuina hjältar och förebilder för föreningslivet.

I år, i fantastiskt sensommarväder, ingick ett uppskattat besök på Göteborgsoperan, en tur med Paddan innan kvällens middag på hotell Elite Park Hotell.

Där den stora finalen handlade om utlottning av kontanter och presentkort på en stege från 10 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Högvinsten den här gången gick till småländska Nässjö IF och deras reaktion med glädje och tårar på samma gånger var oerhört rörande. Det här handlar ju faktiskt inte om något man vinner för egen vinning och om en personlig eufori, utan äkta och skär lycka för att ungdomarna i bandyklubben kan få lite bättre förutsättningar framöver.

Utöver förstärkningen av klubbkassan vet jag också att representanterna Bo Zander och ”LG” Åkerlund älskade det ”goa tjötet” med Leif ”Loket” Olsson, som givetvis hade stenkoll på de stora bandyprofilerna i klubbens historia.

Jag vet att de inbjudna uppskattar vår gala oerhört mycket. Nöjet är dock helt på vår sida. Det är en ära att få träffa, umgås och belöna stora hjältar som oftast jobbar med små medel.

Ska avslutningsvis erkänna att jag inte enbart är svag för alla eldsjälar som finns därute, varav vi som sagt träffat en del nyligen.

Även nostalgi och romantik berör mig.

 

Ronald Åman, före detta elitspelare och med i VM-truppen i fotboll 1978, har tillsammans med SVT-journalisten Göran Willis, känd från bland annat K-märkt, har i bokform kartlagt 500 av landets idrottsplatser.

Det båda har fått ihop ett antal fantastiska historier som tillsammans blir en kulturskatt med titeln ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”.

Som Ronald själv beskriver innehållet: ”Egentligen är det mycket mer än en bok om Sveriges idrottsplatser. Det är en slags Nils Holgersson-resa genom Sverige där vi berättar både idrottsplatsernas historia och historien om samhällena där de ligger – och hur mycket idrottsplatsen betyder. Det idrottas ju inte bara, det spelas bilbingo, folk gifter sig, barn döps och ungdomar träffas för att ”hänga” med kompisar och mopeder.

 

Jag ska naturligtvis inte avslöja allt för mycket av innehållet, utan låta var och en njuta av ord och bild på egen hand.

Vill bara säga att historien om hur Manchester United, via en mycket krokig väg sommaren 1994 hamnade i lilla Laxå för en match mot lokala hjältar, är ljuvlig läsning.

Kan tänka mig att dåvarande superstjärnan Mark Hughes än i dag inte vet vad och hur han ska använda den skänkta svetsmaskin han fick i egenskap av matchens lirare.

 

Här har ni, tillsammans med Bingolotter och Sverigelotter, årets mest givna julklapp.