Nu laddar vi för nya miljarder

2016-09-16 av: Hans Sahlin

Vårt 25-årsfirande närmar sig. Tänk att vi haft förmånen att dela ut 16 miljarder till föreningslivet sedan 1991.

”Det kan va gött å leva” – inte minst för vårt föreningsliv. Bara vi hjälps åt.

Lördag 15 oktober smäller det. Från Lisebergshallen i Göteborg kommer vi i TV 4 att sända en kväll som ska bli oförglömlig.

Med programledarna för Bingolotto sedan starten 1991. ”Loket”, Kronér, Gunde, Rickard Olsson, Lotta och alla de andra kommer att medverka. Med ett gigantiskt vinstbord. Med underhållning av högsta klass.

Förhoppningsvis också med en lottförsäljning som ger en försmak av den populära uppesittarkvällen innan jul. Vet att jag varit inne på det nyligen, men vill förtydliga och förstärka vad ytterligare några kvällar som den där magiska 23 december skulle innebära för vårt föreningsliv.

Vi säljer uppemot 3 miljoner lotter på uppesittarkvällen, vilket generar någonstans kring 50 miljoner till föreningslivet. Majoriteten av dessa julkonsumenter köper lotter enbart till detta speciella tillfälle.

En dröm vore givetvis att få alla dem att vara lika engagerade vid några fler tillfällen under året. Låt säga tre gånger (nyår, påsk, säsongsavslutning exempelvis)

Det skulle innebära en intäkt på ytterligare 60 miljoner till Sveriges föreningar. Vilken skillnad det skulle kunna göra.

Vi arbetar stenhårt varje dag för att sprida vårt uppdrag, som till 100 procent handlar om att stärka vårt föreningsliv.

Eller som vi stolt proklamerar: Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla. Ni får gärna hjälpa oss att nå ut med det budskapet.

Har gått igenom bilagan ”Årets Eldsjäl” som vi nyligen distribuerat med Expressen, GT och Kvällsposten. Förutom att läsa om fantastiska idealister som gör att vårt föreningsliv fungerar och om viktiga och engagerade ambassadörer för projektet – Khaddi Sagnia, Emma Igelström, Emma Green, Hanna Marklund och Tobias Hysén – finns det faktauppgifter i tidningen som gör mig varmare än den hösthetta vi upplevt i veckan.

Visste du att cirka fem miljoner svenskar är med i någon förening? Eller att 72 riksorganisationer, med uppemot 35 000 föreningar, är medlemmar i Folkspel?

Att Folkspels överskott till föreningslivet under 2016 förväntas bli 170 miljoner kronor, medel som går rakt in i din lokala förening/klubb.

Jag fastnade även lite extra för en annan artikel. I Södertälje, i stadsdelen och miljonprogrammet Fornhöjden, finns ett projekt som heter ”Lördagsbomben”. Det drivs av en eldsjäl vid namn Martin Kesenci. Ungdomar i åldern 18–25 år erbjuds varje lördag att träffas, träna i gymmet, kicka boll, prata kost eller bara umgås. Effekten har inneburit stora skillnader i fråga om minskade skadegörelse och färre konflikter.

Inför helgen vill jag avslutningsvis påminna om helgens Bingolotto. På söndag gästas Ingvar Oldsberg av ett gäng som till och med varit med längre än oss på Folkspel.

Galenskaparna & After Shave gjorde sin första gemensamma föreställning – ”Skruven är lös” – redan 1982 och sedan dess roat bland annat mig och stora delar av svenska folket.

Med tanke att förgrundsfigurerna, bröderna Claes och Anders Eriksson, kommer från Trollhättan är det kanske inte förvånande…

Skämt åsido, de båda växte upp med föreningslivet och har inte enbart tagit med sig ett antal sköna och träffande sketcher från ungdomens omklädningsrum, utan också värderingar och moral som de med stor begåvning, humor och träffsäkerhet satt in ett samhällsperspektiv.

”Det ska va gött å leva.”