Som sagt, blått gör gott

2016-09-02 av: Hans Sahlin

Mitt förslag att föredra den blå före den gula var jag inne på redan i förra bloggen. Nu vill jag trycka på att endast drygt hälften av alla konsumenter av skraplotter väljer den kulör som gagnar föreningslivet mest.

Det finns någonstans kring 4,6 miljoner svenska skraplottsköpare. Av dem är endast 2,5 miljoner bekanta med Sverigelotten, som vi på Folkspel står bakom.

Ett skäl till att vi måste öka kännedomen är givetvis att även vi vill ge så många som möjligt chansen att ta hem storkovan på 25 miljoner.

Sedan finns det ytterligare två tunga aspekter. Den där blåa är billigare än den gula. Och det viktigaste av allt – ekvationen är faktiskt väldigt enkel – desto fler som känner till vår skraplott, ju mer pengar och resurser tillfaller våra medlemsorganisationer.

Idrottsrörelsen är av tradition väldigt duktiga på att marknadsföra sina inkomstkällor, så även de produkter vi tillhandahåller. Jag kan däremot önska att även andra föreningar blir mer aktiva och hjälper till att lyfta exempelvis Sverigelotten.

För att exemplifiera vad jag menar kan vi kika på finalisterna i Årets Eldsjäl och den kategori som heter ”Hälsa” och som nyligen är avslutad.

De fyra som slutligen valts ut gör fantastiska insatser och vi behöver fler idealister som dem.

Som jag påpekat tidigare, det blir ingen enkel uppgift att i mars 2017 och på den stora Eldsjälsgalan välja ut en framför de andra.

Birgitta Green från Helsingborg vänder sig till funktionshindrade ”Alla kan gympa”. Det borde naturligtvis inte vara ett unikt projekt utan istället något som är en självklarhet, men där är vi inte ännu.

I intervjun på aretseldsjal.se berättas om barn i rullstol som såväl hoppar trampolin och voltar i en hoppgrop. Jag kan se det framför mig och blir alldeles varm i hjärtat.

I Norrtälje finns en fantastisk man vid namn Jonas Nilsson. Han har specialkonstruerat en båt för att ge pojkar och flickor med funktionshinder möjlighet att komma ut på sjön. Kanske för att fiska eller helt enkelt njuta av det där underbara kluckandet. Sedan 2009 har uppemot 3 000 ungdomar fått möjlighetens tack vare en eldsjäl utöver det vanliga.

Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel. Eller om ni så vill, tre pojkar och/eller flickor om dagen. Med Hjärtebarnsloppet i Stockholm vill Anna–Maria Rosenberg och Elin Becksmo uppmärksamma och sprida kunskap om att motion är lika angeläget för hjärtebarns hälsa som för alla andra unga pojkar och flickor. De båda påpekar dessutom att hjärtfel är det vanligaste medfödda organmissbildningen och extremt påfrestande för såväl barn som övriga i familjen med svåra operationer, enorm oro och frekventa sjukhusbesök.

Finalist nummer 4 är från Falun och heter Susanne Wilén-Dacke. Hon är engagerad i det snabbt växande samhällsproblemet fetma. Något många noterar och diskuterar.

Susanne bestämde sig dessutom för att göra något åt det. Genom att med lekfullhet locka till rörelse, bygga styrka på såväl insidan som utsidan och att fånga upp utsatta ungdomar innan det gått för långt.

Vem av ovanstående värdiga vinnare skulle du välja?
Eller hur?
Tufft jobb.

Vad vi däremot vet att det behövs fler likasinnade.

Att resurserna måste öka även för andra organisationer än fotbollsklubbar, ridsportföreningar och innebandygäng.

Avslutningsvis vill jag meddela att nästkommande kategori är den fjärde och näst sista i Årets eldsjäl. Det handlar om Kamratskap, där nomineringarna ska vara inne senast 30 september.

I veckan blev det klart att fotbollsstjärnan Tobias Hysén är klar som ambassadör.

En gó gubbe och suverän lagkompis med många goda beslut i livet. Tror ganska många instämmer inte minst då det handlar om ”Tobbes” val av färg.

Du kan se en film med ambassadör Hysén här