Vi är väl överens?

2016-09-30 av: Hans Sahlin

Drygt 16 utdelade miljarder sedan starten för 25 år sedan. Ett skapligt tillskott till landets föreningsliv. Det kan vi väl vara överens om.

19 oktober 1991 premiärvisades Bingolotto i TV 4. 25 år senare (nästan på dagen)  ska vi fira det med en direktsänd jubileumsgala lördag 15 oktober.

Det kommer att bli drag från Lisebergshallen i Göteborg, tro mig. Och nya välbehövliga kronor till föreningslivet.

Sedan starten har vi delat ut över 16 miljarder till de 72 riksorganisationer och uppemot 35 000 föreningar, som vi finns till för.

Jag är övertygad om att alla inser vad den summan pengar har inneburit för vårt föreningsliv. Men om man tänker ett steg till är det också medel som självklart varit till godo för hela vårt samhälle.

För vi är väl överens om att en sund och meningsfull fritid motarbetar missbruk, våld och att unga människor väljer fel väg här i livet.

Vi är väl överens om att hälsosamma aktiviteter gör oss friskare såväl fysiskt som psykiskt med allt vad det innebär, exempelvis i form av lägre sjukvårdskostnader.

Vi är väl överens om att samhörighet är att föredra framför utanförskap, att integration i längden alltid lönar sig.

Visst är det av stor vikt att Kalle och Lisa får nya bollar att träna med, att det där staketet runt klubbstugan kan lagas så ingen gör sig illa och att eldsjälen i föreningen åtminstone kan få en blomma eller en fruktkorg någon gång mellan alla klappar på axeln.

Vi vill gärna bidra till att sätta åtminstone lite guldkant på den vardag som för en stor majoritet av landets föreningar handlar om att överleva dagen, veckan och månaden.

Men lika mycket handlar det om att ta ett samhällsansvar, då en fritid utan ett föreningsliv med god verksamhet aldrig får eller kan bli ett alternativ.

Precis som många av er jublar jag över att se tjejer och killar, uppväxta med ett lag eller en klubb någonstans i vårt avlånga land, göra avtryck och intryck på hela världen.

Nyligen har det avgjorts stora tävlingar och mästerskap i Rio de Janeiro. Sverige kom tillbaka från OS och Paralympics med totalt 21 medaljer.

Jenny Rissved från Falun cyklade hem ett guld i mountainbike. Detta efter att tre dagar innan bragdloppet på träning kraschat svårt och tvingats sy i både knä och armbåge. Skulle tro att det fälldes en tår hos ungdomsledarna i Slätta MTB då hon gick i mål.

Karl Forsman från Östersund, som endast kan använda överkroppen, simmade hem den ädlaste medaljen på 100 meter bröst. En makalös bedrift och prestation. Med den vilja han utstrålar tror jag säkert han löst det även utan hjälp från den lokala simklubben Ägir. Men jag vågar påstå att deras hjälp och stöd underlättat avsevärt.

Precis som de över 16 miljarder Folkspel bidragit med sedan starten för 25 år sedan är en del av blågula framgångar i internationella sammanhang. Det värmer ett idrottshjärta.

Samtidigt är det i mina ögon så att föreningslivets viktigaste uppgift är att fostra goda, sunda och friska medborgare.

Det kan vi väl också vara överens om.