En god hälsa – för alla

2017-01-11 av: Hans Sahlin

God och hälsosam fortsättning. Det gäller för övrigt även alla som befinner sig mitt i livet.

Då vi pratar föreningsliv blir det gärna fokus på barn– och ungdom. Det är givetvis helt i sin ordning. Vår framtid ska ges de bästa möjligheter och förutsättningar till ett liv där fysiskt och psykiskt välmående är en självklarhet. Det ansvaret vilar på oss vuxna, på alla ideella ledare, på eldsjälar, på föreningar och organisationer.

Vad vi som börjar komma upp i åren möjligen glömmer bort är att även ta hand om oss själva lite bättre. Att ta den där långpromenaden oftare, att kanske använda det där gymkortet, som ett dåligt samvete i slutet av ett år och inför ett annat införskaffades, men som alltför sällan utnyttjas till sin fullo.

Många med mig har släkt, vänner och bekanta som insjuknar, nära och kära som lämnar oss i allt för tidig ålder. Ibland är det tyvärr inte mycket att göra åt, men jag är övertygad om att många av oss kan förlänga livet med ett antal år genom att helt enkelt leva lite sundare ifråga om motion, mat, dryck, mindre stress och ökad medvetenhet.

Jag vet att det idag råder en hälsotrend och att fler än någonsin springer, genomför klassiker, håller på med olika extremsporter och diverse sunda dieter, men är också på det klara med att det fortfarande är för många som inte är tillräckligt snälla mot sig själva och som inte tar vara på möjligheten att leva längre och friskare.

Vi sålde under jul- och nyår uppemot fyra miljoner bingolotter, vilket genererar ett överskott till vårt föreningsliv på cirka 50 miljoner.

En stor del av den summan tillfaller en livsviktig verksamhet för våra barn, men ska givetvis även komma oss andra till nytta.

Jag avger inget löfte om varken det ena eller andra, men lovar att åtminstone bli mer medveten om några nyttiga förbättringar i vardagen.

Brukligt inför ett nytt år är också att man ska få önska sig något. Utgår från att den möjligheten även gäller en medelålders man som lovar att ta bättre hand om sig själv 2017.

Jag hade inför julhelgen förmånen att få skriva en krönika i Idrottens Affärer och återger här en del av den texten, som handlar om något jag hoppas blir verklighet redan det här året.

I Sverige bråkar man i migrationsfrågan, med fortsatta ID-kontroller vid gränsen och olika uppfattning om migrationsvolymer. Man pratar i medierna om att populism är det nya begreppet som man, antingen anklagas för eller använder som modeord i det allmänna samtalet. Ur medborgarens perspektiv, tror jag, allt uppfattas som handlingsförlamning. 

Begreppet migration och integration diskuteras som om vore det bara ord och, om man uttrycker sig elakt, ”floskler” i debatten. Kvarstår gör ändå, att det är fakta att gängkriminaliteten fortsätter – med skjutningar och bilbränder i våra större städer och i förorter till dessa. Politiken fortsätter att analysera, och endast det. 

Förre statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt hävdar med emfas, att Sverige borde öka sin population, genom ökad invandring. Detta är bra, och viktigt, för Sverige. Vi behöver öka för att arbetskraften ska öka, Sverige ska bli ett större land befolkningsmässigt och att det med detta sagt – ska vara positivt för tillväxt och därmed ökad ekonomisk trygghet.

Jag är beredd att dela den uppfattningen. Det känns logiskt. Jag tror många håller med om det.

Men då måste ju integrationen fungera så ofantligt mycket bättre. Det kan inte ta två-fyra år för en människa som, flyende från krig och terror, sökandes ett nytt liv i Sverige – att överhuvudtaget få ett besked om man får stanna kvar.

Integration är en process som måste ha ett flöde. Det är det flödet som styr hur många människor vi kan ta emot i Sverige. Enligt min uppfattning får hela denna process inte ta mer än tolv månader. Under denna period kan man ställa krav på att individen lär sig språket och genom det är rustad att gå vidare i processen.

Här utgör det svenska föreningslivet en omåttligt viktig roll. Här kommer migranten in i det svenska samhället mycket snabbare. Kontakten med svenska folket, genom idrotten eller annan föreningsverksamhet. Värdeord som respekt, solidaritet, hälsa och integration är kärnan i föreningslivet. Människor får använda det svenska språket, lära sig svenska traditioner och normer, som är viktiga här i vårt samhälle.

Min önskan är bara att det inte ska behöva ta så lång tid.