Föreningslivet går före allt och alla

2017-12-21 av: Hans Sahlin

Sedan starten 1991 har ett antal tunga mediaprofiler löst av varandra. Alla folkkära och skickliga programledare får dock ursäkta. För Folkspel och Bingolotto är föreningslivet oerhört mycket viktigare än varje enskild individ.

Antar att ni hängt med i den turbulens som varit kring Folkspel och programledarrollen senaste veckorna. Det är naturligtvis tråkigt och något vi önskat vara utan.

Som sagt hela tiden sedan det här blev känt handlar det om ett personalärende med många inblandade. Folkspel varken kan eller vill av hänsyn till andra kommentera saken. Vi anser dessutom att vi delat med oss av tillräckligt mycket information till Ingvar. Som tidigare nämnts är det här ett personalärende hos det produktionsbolag vi samarbetar med, Warner Bros Sverige, med många inblandade.

Att tidpunkten varit olycklig tror jag alla inser. Vi är sedan en lång tid varit mitt uppe i förberedelserna inför de överlägset viktigaste helgerna i vår verksamhet.

För oss – och föreningslivet – infaller inte julafton 24 december utan dan-före-dan.

För många av de organisationer vi företräder finansierar Uppesittarkvällen och Nyårsafton verksamheten för hela året.

Sedan premiären av Bingolotto för 26 år sedan har vårt överskott till fotbollsklubbar, ridsporten, Reumatikerförbundet, Bröstcancerföreningarnas riksförbund, Rädda Barnen, för att nämna några av de 35 000 föreningar och 5.5 miljoner medlemmar vi representerar, uppgått till över 16 miljarder.

Julhelgerna hoppas vi likt tidigare kunna leverera ett överskott på uppemot 56 miljoner kronor.

Det har vi stolt lyckats med oavsett vem av alla de proffsiga programledare som snurrat hjul, rimmat, pratat avslappnat med såväl telefonörer som inbjudna gäster, styrt våra kvällar till ett väldigt uppskattat program och till det som inte minst 23 december blivit en jultradition för en oerhört stor del av svenska folket.

Det tänker vi fortsätta med.

Oavsett vem som står i fokus då sändningen startar.

Det primära för oss har alltid varit – och kommer så att förbli – att skapa växtkraft för de vi verkar för.

Vi använder i vår kommunikation ”Sveriges föreningsliv gör Sverige bättre för alla” och det är verkligen så vi ser det.

Det finns ingen annan aktör som gör en större samhällsinsats än föreningslivet.

Det finns inget viktigare än de uppskattningsvis 800 000 vuxna som har någon form av ledarengagemang och vars ideella insatser och oavlönade timmar i exempelvis handbollshallar, ishockeyrinkar och klorerade bassänger, beräknas till 30 miljarder kronor.

Vi är oerhört stolta över att ha fått arbeta med de mest framträdande media- profilerna för att kunna dela ut ett så stort överskott som möjligt, att de alla varit viktiga verktyg i vårt huvudsyfte.

Men jag är också på det klara med att ingen av våra folkkära programledare genom åren överskuggar betydelsen av en sund hälsa, av integration, av gemenskap, av goda värderingar och allt annat som föreningslivet bidrar med.

Det är för dem vi finns.

Det är för deras skull du ska köpa en lott till Uppesittarkvällen och Nyårsafton.

Jag vet att – oavsett vem det är som leder våra program – skriver under på det.

God Jul och Gott Nytt År.