”Vi är många som måste ta ansvar”

2017-12-02 av: Hans Sahlin

Vi är många som måste ta ansvar.

Folkspel, absolut.

Media, den viktigaste aktören.

Politiken, ni har det yttersta ansvaret.

Som vd för Folkspel, föreningslivets eget spelbolag, kan jag aldrig nog och ofta påpeka varför vi finns till. Vårt enda uppdrag är att se till att generera så mycket pengar som möjligt till det klubbar och organisationer som vi företräder.

För att de även fortsättningsvis ska kunna driva och utveckla sin verksamhet, för att i första hand alla unga flickor och pojkar få de goda värderingarna, den psykiska och fysiska hälsan, förståelsen för alla likas värde, vikten av en fungerande integration och så vidare.

Det är ett uppdrag och förutsättningar vi vill medverka till och arbeta för.

Men det behövs fler.

Det gläder mig därför oerhört att en stor medieaktör som Göteborgs–Posten i en rad reportage och i ett antal artiklar sätter ljus på de svårigheter som föreningslivet har att ta itu med, att de inte enbart riktar strålkastarljuset mot FC Barcelona, New York Rangers, Champions League och olympiska spel.

Jag har träffat tidningens sportchef Ulf Niklasson, som utan tvekan är med i matchen då det handlar om den breda insats som finns därute hos många och hårt arbetande ideella ledare, om att alltför många föreningar tvingas lägga ner, att varje ung pojk eller flicka plötsligt inte kan erbjudas en plats i den lokala klubben på grund av att det saknas ekonomiska resurser, frivilliga krafter och stöd från stat och kommun.

GP:s Eric Hilmersson tog dessutom med vår nya idrottsminister Annika Strandhäll tillbaka till stadsdelen Bergsjön, där hon växte upp och idag kan konstatera att det nog var bättre förr och att det krävs stora krafttag för att den goda framtiden ska bli det arv för kommande generationer som vi alla vill.

GP resonerar också med idrottsministern om det faktum att vårt föreningsliv ser ut att gå emot en ond och bråd död är ett ämne som på allvar engagerar politiken inför valåret 2018.

För mig är det ingen fråga, utan en självklarhet som ett av de viktigaste ämnena att debattera om fram till den andra söndagen i september.

För mig är det helt okej om det från partihåll handlar om att värva röster då det i förlängningen sätter ljus på en av de mest angelägna samhällsfrågorna.

Tuffast förutsättningar har föreningslivet i särskilt utsatta områden, det vill säga i stadsdelar och bebyggelse där de behövs som mest. Jag noterar vad Anders Klingberg, poliskommisarie med stor erfarenhet av nordöstra delarna av Göteborg, tidigare sagt till GP; Ungdomarna står i kö för att komma in och hjälpa de kriminella. Det är ett spänningssökeri och mycket pengar. Har du inte föreningslivet har du inga alternativ. Vad ska de göra då? Många av de som är kriminella har varit jätteduktiga fotbollsspelare, som av olika anledningar har slutat spela vid 14–15 års ålder. Tar du bort föreningslivet finns ingenting alls. Det vore katastrofalt.” 

Tyvärr tror jag många i första hand förknippar föreningslivet med folkhemshjältar och idoler som Charlotte Kalla, Zlatan Ibrahimovic och Sarah Sjöström.

Det är fantastiskt med såna förebilder för unga tjejer och killar, men absolut inte det viktigaste.

Nummer 1 i min värld är att ge våra ungdomar en meningsfull fritid, vilken på köpet generar sund folkhälsa, ansvarstagande, gemenskap och goda värderingar.

Eller om ni så vill; väljer bort ett liv i kriminalitet för ett alternativ som måste kunna erbjudas alla.

Sedan kommer bredden med automatik att generera topp, om nu någon oroar sig för den saken…

Minister Strandhäll är uppriktig och insiktsfull då hon till Göteborgs-Posten konstaterar att politiken kanske inte riktigt förstått hur det står till med föreningslivet i så kallade utsatta områden, men att hon här och nu inser att situationen är akut och att frågan måste tas på största allvar i maktens korridorer.

Det är en mycket bra början.

Årets Eldsjäl.

Tre kategorier – Hälsa, Integration och Kamratskap – är redan genomförda och fyra finalister i vardera klass framtagna. Den fjärde kategorin är ledare, vilka kommer att presenteras på Eldsjälssajten 18 december.

Vem av dem som kommer att utropas som vinnare på Eldsjälsgalan 9 mars 2017 avgör din röst (gå in på www.eldsjal.se).

Däremot garanterar jag att de är stora hjältar och fantastiska eldsjälar var och en av dem.

Avslutningsvis. Mindre en än månad kvar till vår stora afton under året, kvällen då vi drar in mer pengar till svenskt föreningsliv än något annat tillfälle.

Köp lotter till Uppesittarkvällen, den 23 december.

Eller strumpor, kakor, kalendrar, underkläder eller det som erbjuds av din lokala klubb.

Vi är många som måste ta ett ansvar för föreningslivets framtid.