Alla nomineringar Årets Eldsjäl inger hopp

2017-02-17 av: Hans Sahlin

Flera tusen har varit föreslagna – 20 finns fortfarande kvar. Det handlar förstås om Årets Eldsjäl 2016. Att så många engagerat sig i nomineringsprocessen gör mig lika glad som alla fantastiska finalister.

Brukar ta tillfället i akt och betona hur viktiga alla ideella föreningsmänniskor är. I samma mening vill jag dock påskina att dessa fantastiska människor kanske inte i tillräcklig omfattning får den uppskattning de definitivt förtjänar.

Inte minst därför är det oerhört glädjande att höra att över 3 000 nomineringar kommit in då vi sökt förslag på vilka som i fem kategorier ska utses till Årets Eldsjälar 2016. Antalet tyder utan tvekan på uppskattning från många håll.

Vi på Folkspel har tagit fram fyra värdiga finalister i Integration, Hälsa, Kamratskap, Ledare samt en öppen klass.

Nu är det ni som ska rösta fram en segrare i varje kategori.
Tro mig, det är en delikat uppgift och i mina ögon är de vinnare allihop. Precis som alla andra som varit nominerade.
9 mars kommer resultaten att presenteras på en Eldsjälsgala på Berns i Stockholm, ledd av TV 4-profilen Ida Björnstad.
På aretseldsjäl.se kan ni läsa mer om finalisterna och ta ställning till vem ni röstar på.
Nu är det inte enbart 20 fantastiska hjältar som porträtteras på sajten.

Där finns också ett antal artiklar som beskriver det svenska föreningslivet ur olika perspektiv. 
Vi påpekar gärna att det svenska föreningslivet är unikt.
Frågan är dock om det finns belägg för det påståendet?
Absolut.
”Det finns få internationella motsvarigheter”, säger Johan von Essen.
Han är docent vid institutionen för socialvetenskap vid Ersta Sköndal Högskola och har forskat i hur det ser ut vid en jämförelse med andra länder.
Sverige har ett föreningsdeltagande på nästa 80 procent av befolkningen, vilket är – just det – unikt i världen.
Även Norge och Danmark ligger högt upp på listan, vilket von Essen förklarar med den långa folkrörelsetradition som finns i Skandinavien och det faktum att vi vill vara en stark välfärdsstart där vi inte tvingas arbeta ideellt för att exempelvis äldre och sjuka ska ha det bra.
Jag hoppas angående det sistnämnda att det förblir så, även om det lite för ofta känns som om det är precis vad vi kommer att behöva göra i framtiden.

Jag läser också (det borde för övrigt alla idrottsföräldrar göra) om kloka ord från idrottspsykologen Johan Fallby ur dennes bok ”Gör det bättre själv om du kan.” Den handlar om vilket negativt inflytande alltför många pappor och mammor har på sitt barns idrottande.
Hur mycket fokus det ligger på resultat och tabeller på bekostnad av glädje och trivsel.
Fallby säger bland annat:
”Det är väldigt viktigt att som idrottsförälder vara medveten om hur man beter sig – och att våga utmana sitt beteende. Och att vara modig nog att förändra det ifall det krävs. Med en ökad kunskap, en medvetenhet och kommunikation kan man komma långt. Var inte rädd för att ta upp problem med exempelvis andra föräldrar.”
Där finns också ett antal tips om hur man blir en bättre idrottsförälder.
Jag gillar speciellt ett av dem som lyder:
”Lägg band på dina känslor – det är inte du som tävlar! Lämna gärna tävlingsmiljön ett tag om du inte kan kontrollera dig.
”Det är givetvis en självklarhet som dock alltför många inte har förstått.

Avslutningsvis apropå inledningsvis och eldsjälar. En stor personlighet inom föreningslivet har lämnat oss.
Bertil Kristiansson v a r under många, många år Västra Frölunda IF. Inte minst förstod han snabbt vilka inkomster det fanns att hämta med hjälp av Bingolottoförsäljningen och såg till att involvera alla i föreningen.
Efter att ha lämnat sin tjänst i klubben hade vi på Folkspel förmånen att under några år ha Bertil hos oss för att bidra med sina kontakter och sin föreningskunskap.
Det här var en färgstark man, en envis eldsjäl med och ett stort föreningshjärta, som jag befarar vara ett utdöende släkte.
3 000 nomineringar talar för att min oro förhoppningsvis är obefogad.