Föreningslivet behöver varenda krona

2017-04-07 av: Hans Sahlin

Varenda krona räknas för föreningslivet.

Det gäller både in och ut.

Därför är jag inte helt nöjd med den spelutredning som presenterats.

Påståendet har kommit några gånger senaste veckan och efter den utredning – "En omreglerad spelmarknad" – som presenterades fredag 31 mars. ”Sahlin, du måste vara nöjd med att även fortsatt ha en skattebefrielse på era lotterier. Att ni blir av med den digitala onlinebingon spelar väl mindre roll i sammanhanget.”

Helt ärligt ser jag det nästan som en förolämpning.

Att man inte rör våra lotterier var både väntat och genomtänkt. Men för mig är varenda krona som föreningslivet tappar i intäkter en krona för mycket.

För mig är varenda krona som går bort via den licensavgift vi föreslås betala för att fortsatt driva onlinebingo en krona för lite till det ändamål vi verkar för.

Folkspel har drivit bingo på nätet sedan 2006, en verksamhet som generar 12-13 miljoner i överskott till föreningar och organisationer.

Det är pengar som går direkt ut samhället.

Det är resurser som kommer våra barn tillgodo, som ger nästa generation möjlighet till ett aktivt fritidsliv, som verkar för integration och hälsa.

Folkspel har inför den utredning och det förslag till en ny lagstiftning envist trummat på med vad vi vill och ber om.

Begränsa inte svenskt föreningslivs möjligheter att fortsatt vara en viktig samhällsaktör

Ta inte bort rättigheten till föreningslivets största digitala spel, tillika föreningslivets huvudprodukt bingo, genom att flytta det från den ideella delen till den kommersiella vertikalen, vilket innebär att det beläggs med en licens, och därmed kommer att beskattas, om den ska fortsätta i nuvarande form.

Ta inte bort vårt enda digitala spel som vi har haft en affärsmässig utveckling på. Den digitala revolutionen inom alla områden är sedan länge här. Vi vill få en rimlig möjlighet och måste få hänga med i den utveckling som sker och anpassa oss efter nutida och framtida efterfrågan på spel- och lotteriprodukter. Lämna oss inte utanför.

Det går naturligtvis inte - om vi pratar om risken att hamna i ett spelberoende – att jämställa nätbingo med spel som exempelvis Slot Machines i mobilen.

Den digitala varianten borde naturligtvis tillfalla de ideella föreningarna som har det oerhört tufft ekonomiskt och som sliter hårt för att få till en fungerande verksamhet.

Jag instämmer i det som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sa i ett pressmeddelande direkt efter presentationen:

– Om tio år kommer spelmarknaden se annorlunda ut. Håkan Hallstedts förslag kommer att långsamt att kväva föreningslivets intäkter från spel då vi inte får vara med bland de nya spelprodukter som växer fram.

I utredningen hänvisas bland annat till hur man gjorde i Danmark, där en omreglering nyligen genomförts.

 

Folkspel finns till för är att skapa ett så stort överskott som möjligt till svenskt föreningsliv.

För att 100-tusentals eldsjälar, fem miljoner medlemmar och ideella människor kan fortsätta sin fantastiska och samhällsnyttiga verksamhet.

För era barn.

Utan privata intressen eller utländska aktieägare.

Varenda krona i minskad intäkt innebär en krona för mycket.

Varenda krona i ökad utgift innebär en krona för lite.