Ljusa ögonblick i mörka tider

2017-04-13 av: Hans Sahlin

Vi ska fira påsk.

Vi ska vara med nära och kära.

Vi ska tänka på de drabbade av terrordådet i Stockholm. Men också ta med oss den värme och medmänsklighet vårt land upplevde efter tragedin.

 

En av årets största helger väntar. Bara en vecka har passerat förbi sedan vårt lilla land och vår huvudstad drabbades.

Någonstans har vi nog lite till mans varit så naiva att vi inte trodde det kunde hända här.

Men någonstans har vi nog lite till mans också förstått och fruktat att det faktiskt kunde hända även här.

Nice, Berlin, London – och nu Stockholm.

Fredag 7 april stannade Sverige.

Samtidigt var några ofattbara och fasansfulla minuter starten på något jag vill tro gör oss till ännu bättre medborgare och till ett ännu bättre land.

Där vi vägrar att låta terror ta över våra liv.

Där vi inte accepterar att känna rädsla i vår vardag.

Där vi vågar leva det liv vi har förmånen att utnyttja på bästa möjliga vis.

 

Jag har senaste veckan hört politiker prata på ett vis som ge hopp inför framtiden. Där de påpekat att det inträffade innebär att lägga alla personangrepp och egen vinning åt sidan. De styrande har gång på gång återkommit till att tillsammans stå upp för vårt land och för vår framtid.

 

Jag har noterat att polisbilar i Stockholm smyckats med blomster. Att ingripande sjukpersonal hyllats för sitt mod i en oerhört svår situation.

Jag har hört röster i sammanhanget påpeka att det är därför behövande yrkesgrupper i samhället måste få löner som säkrar rekrytering, kompetens och insatser även framöver.

 

Jag ser personer som pratar om den unisona och kollektiva värme, vilken präglade en huvudstad, som inte sällan uppfattas som hård, kall och opersonlig.

 

 

Ur mitt lilla perspektiv går tankarna efter det som hände till vårt föreningsliv med allt vad det står för. Jag vet att alla de organisationer och föreningar Folkspel verkar för spelar en oerhört viktigt roll och gör stor skillnad ifråga om samhällsinsatser.

Ledarskap, hänsyn, solidaritet, goda värderingar, värme, respekt och kärlek – allt det där som vi sett efter dådet i Stockholm präglar också den bild jag har av föreningslivet.

 

 

Glad påsk.

Ta hand om varandra.