Dags att lyfta fram nya hjältar

2017-05-05 av: Hans Sahlin

Kanske är det du. Eller din fru. Grannen. Bästa kompisen. Svärfar.

Eller någon annan i din omgivning.

Ge din hjälte den uppskattning han eller hon förtjänar.

 

Nu är vi igång igen. Det finns många tusen människor där ute som är värda att lyftas fram.

Några av dem kommer att bli Årets Eldsjäl 2017.

Jag vågar nog lova att vi alla på något vis har en anknytning till någon ute i föreningslivet som gör det där extra och oftast i det tysta.

De är alla mer än förtjänta av den klapp på axeln vi inte delar ut tillräckligt ofta.

Utan dem stannar föreningslivet.

Utan dem skulle vi få enorma sociala problem i samhället.

Utan dem skulle våra barn inte ha en fritid värd namnet.

Eldsjälsgalan, som Folkspel står bakom, tidigare i vår blev en oerhört uppskattad succé. Nu är vi igång med nomineringarna inför nästa års tillställning.

Precis som tidigare handlar det om att föreslå unika personer i ett antal olika klasser.

För den inledande – Hälsa – är nomineringsperioden stängd. Jag vill för övrigt, beträffande öppningskategorin, passa på att hälsa den före detta proffsboxaren Frida Wallberg välkommen som en mycket god ambassadör.

På www.aretseldsjal.se kan ni bland annat läsa om handbollsstjärnan Linus Arnesson, som fick stor hjälp av sin förening Redbergslid med att hantera ett accelererande alkoholmissbruk i övergången från tonåring till senior. I samband med utredningen framkom det att Linus hade adhd. Med hjälp och stöd gick det att omvandla vad många ser som ett hinder till något positivt och i dag är Arnesson en av landets främsta handbollsspelare.

Han säger själv: ”Hitta din grej som du älskar och kör på, använd din energi och satsa stenhårt på det.”

 

Jag blir också glad och varm av reportaget om 15-åriga Cassandra Börjesson. Som tvååring drabbades hon av diabetes. Med hjälp av dagliga fysiska aktiviteter i fotboll och gymnastik, god planering, kunskap om kost och noga kontroll på sina värden kan Cassandra leva ett normalt aktivt liv.

Som alla ska ha möjlighet till.

 

Fram till och med januari 2018 kommer ni att kunna nominera era eldsjälar i ”Integration, Kamratskap, Ledare och en öppen klass. Nytt för 2017 är dessutom att vi kategori ytterligare som heter ”Förening”.

Är det så att just den förening du är engagerad i exempelvis bedriver idrott på lika villkor och tar jämställdhet på största allvar – tala om de för alla andra genom att föreslå din förening eller organisation till ”Årets Eldsjäl.’’

Här kan du läsa mer om hur du nominerar någon som är värd det: aretseldsjal.se

Kanske blir det du. Eller din fru. Grannen. Bästa kompisen. Svärfar. Eller någon annan i din omgivning.

Se till att lyfta fram just din hjälte i föreningslivet.