”Ökar medvetenheten om föreningslivet”

2017-05-24 av: Hans Sahlin

Ingen behöver berätta för mig vad vårt unika föreningsliv betyder. Däremot finns det självklart andra som inte är lika initierade.

På så vis är den negativa uppmärksamhet idrotten drabbats av på sistone positiv. Fler blir medvetna föreningslivets betydelse.

För oss på Folkspel är det föreningslivet erbjuder a och o. Vi finns till för att klubbar och organisationer även fortsatt ska ha kraft och resurser att utbilda unga pojkar och flickor i goda värderingar, i kamratskap, integration, hälsa och fair play.

Inte minst det senare aktualiserades på ett brutalt vis då den allsvenskan matchen mellan IFK Göteborg och AIK fick ställas in sedan det framkommit att stockholmsklubben utsatts för ett försök till matchfixning. Det vill säga att någon/några med en stor summa pengar och mycket allvarliga hot försökt påverka slutresultatet i matchen.

 

All heder till den/de utsatta som i det läget valde att berätta för sin förening och sin omgivning vad den/de utsatts för.

All heder till AIK som direkt agerade.

All heder till Svenska Fotbollförbundet för att de direkt valde att ställa in fotbollsfesten på Gamla Ullevi.

Det var ett statement för oändligt många fler än enbart de drabbade i fallet.

Det var en tydlig markering för idrottsrörelsen.

Att den står för värden som handlar om respekt och ärlighet, att inga summor eller hot i världen kan påverka de grunder som svenskt föreningsliv dagligen arbetar med.

 

Likaså är min bestämda uppfattning att en sådan här händelse stärker allt det unika som det ideella föreningslivet står för. Dessutom att även de mindre engagerade, i exempelvis den lokala idrottsklubben, blir medvetna om vilken samhällsinsats som görs.

Du och jag vet sedan tidigare.

Men kanske inte han eller hon.

 

I min värld behöver vi fler föreningar, inte färre, för att fler ska förstå och kunna ta del av allt som föreningslivet står för.

 

Därför är den granskning som sajten Fotbollskanalen gjort oroväckande. Det har gått igenom hur det ser ut i distrikten då det handlar om antalet herr– och damlag.

1986 fanns det 5399 lag.

2017 är siffran 3 336.

En minskning med 38 procent.

 

Allvarligt, så klart. Jag vet att många i dag ägnar sig åt individuella aktiviteter som löpning, styrketräning, spisning och så vidare istället för att träna och spela med kompisgänget.

Samtidigt är det en varningssignal om att vi måste se till att föreningslivet fungerar även fortsatt och att nya eldsjälar hela tiden tillkommer och uppmuntras.

Det ska alla vara medvetna om.

 

 

 

 

Jag ska avslutningsvis berätta att jag verkligen uppskattar de som kan erkänna sina brister och misstag. Det är ett sundhetstecken, ingen är som bekant ofelbar.

I januari kunde vi höra att regeringen gick emot det majoritetsbeslut i riksdagen och förslag från Riksidrottsförbundet som föreslog 100 timmar mer i ämnet ”Idrott & Hälsa”, ett beslut jag och oerhört många andra kritiserat efter alla larmrapporter som sköljt över oss om en försämrad allmänhälsa och alltför mycket stillasittande bland våra barn.

Häromveckan kom ett nytt förslag från regeringen om att antalet lektioner i det ämne som utan tvekan är det viktigaste för inte minst folkhälsan, men som även påvisar bättre studieresultat.

Regeringen, med utbildningsminister Gustav Fridolin i spetsen, vill från 2019 se 100 fler schemalagda timmar i ”Idrotts & Hälsa”.

Styrande som lyssnar, tar till sig och ändrar uppfattning.

Bra jobbat.

 

Jag utgår från att även det faktum att antalet fotbollslag på herr– och damsidan minskat med uppemot 40 procent senaste åren tas på största allvar av politiker, tjänstemän och beslutsfattare.

Och givetvis samma sak med uppgjorda matcher i den idrottsvärld som ska handla om glädje och fairplay i första hand.