”Skäms på er”

2017-08-23 av: Hans Sahlin

Två viktiga datum att hålla koll på i årets sista sommarmånad.

27 augusti: Säsongspremiär för Bingolotto.

30 augusti: En dom i Nacka kommun.

 Kommande helg sparkar Ingvar Oldsberg igång Bingolotto för säsongen. Naturligtvis blir det underhållning (Lasse Stefanz, exempelvis), ett stort antal glada vinnare, miljonutdelning och mycket annat.

Det viktiga är dock – som alltid – att generera nya överskott till föreningslivet, att hjälpa klubbar och organisationer i vårt land att utveckla sin verksamhet och skapa förutsättningar för alla som vill vara med.

Sedan kan man ibland ta sig en funderare på om alla medborgare i vårt samhälle verkligen vill att ungdomar ska ha ett bra fysiskt och psykiskt liv.

Om vi tycker det är av godo att de har en sund fritidsverksamhet istället för att hamna någon helt annanstans i livet.

Om alla anser att det föreningsliv – som präglat Sverige i långt över 100 år – har sitt existensberättigande?

Boo FF heter en klubb i Stockholm som har över 2 700 medlemmar, varav en majoritet är killar och tjejer. Det är en av de största ungdomsföreningarna i vårt avlånga land och gör givetvis en enorm samhällsinsats.

Tycker jag.

Anser förhoppningsvis nästan alla.

Dessvärre även med några få undantag.

Jag vill poängtera att jag blev uppmärksammad på det som händer kring Boo FF efter en helg med nio skjutningar i olika delar av vårt land och där tre unga män miste livet.

Tragedier som i ännu högre gör att jag undrar hur de där som klagar på måljubel, visselsignaler, glada tillrop från instruerande och icke avlönade ledare och möjligen lite pausunderhållning, egentligen tänker.

30 augusti ska alltså Nacka kommun meddela en dom där föreningen riskerar att bli av med sina tränings– och matchtider för att boende kring klubbens anläggning störs av ljudet och lämnat in en anmälan om en ökad ljudnivå, som emellanåt överskrider gränsen.

Helt ärligt, jag häpnar och blir oroad över tillståndet hos en del människor i vårt land.

Vi översköljs av larmrapporter om att dagens ungdomar rör sig alldeles för lite.

Vi läser om eldsjälar och projekt som gör sitt och mer därtill för att motverka stillasittande och för att med spännande koncept och ideella insatser erbjuda ökad vardagsmotion.

Vi hör den nya idrottsministern Annika Strandhäll säga i samband med tillsättandet: ”Den svenska idrottsrörelsen är vår absolut största folkrörelse, som både idag och framöver kommer ha en betydande roll kopplat till utvecklingen av den svenska folkhälsan”.

Sedan en lång tid tillbaka vet ni som läser den här bloggen min uppfattning om att föreningslivet är den överlägset största och bästa aktören för att motverka segregation, för att bygga gemenskap, för att skapa förståelse för goda värderingar och medmänsklighet.

Är inte allt ovanstående värt några decibel kan vi faktiskt ge upp hoppet om ett bättre samhälle framöver.

Nio skottlossningar och tre döda pojkar under en helg är förstås en bagatell jämfört med det oväsen en oförskämt högljudd ungdomsförening – som tar ansvar för tusentals ungdomar – ställer till med.

Eller vad tycker ni som valt att anmäla Boo FF?

Vad jag säger om agerandet?

Skäms på er.