Låt föreningslivet hjälpa skolan

2017-09-22 av: Hans Sahlin

Regeringens stöd till idrotten ökar enligt det löfte som tidigare utlovats. Det är bra.

Samtidigt läser jag att det ideella arbetet inom svensk idrott uppskattas till 30 miljarder. Det säger allt.

Och öppnar i min värld tankar på en utökad koppling mellan skolhälsa och föreningsliv.

 

 

I veckan presenterades budgetpropositionen för 2018. Idrotten får totalt 1 954 miljoner, vilket är en ökning med 19 miljoner och helt i linje med tidigare löfte.

I budgeten finns dock inga extra medel avsatta för exempelvis fler idrottstimmar på skolschemat eller prova-på-verksamheter i olika former, vilket Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson med all rätt är besviken över. Vår RF-bas påpekar att rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse och det faktum att svenska barn rör sig minst i Norden.

Check på den. Inte alls tillfredsställande.

Blir därför glad då jag i Göteborgs–Posten läser om Sandaredskolan i Borås och Rydsbergsskolan i Lerum, som infört pulspass efter att ha inspirerats av goda testresultat från USA, där höjd koncentrationsförmåga på övriga lektioner konstaterats efter en fysisk start på dagen.

I de olika övningar som görs finns inga krav på prestation eller resultat, utan handlar enbart om att få igång pulsen och om att på så vis förbättra studieresultaten.

Sedan förstår jag också att det i många fall handlar om en resursfråga utifrån andra skolor med olika förutsättningar.

Möjligen skulle det gå att lösa med hjälp av föreningslivet, som dessutom skulle skapa en extra och välkommen inkomstkälla.

I och kring merparten av alla skolor finns det en handbollsklubb, ett fotbollslag, ett innebandygäng eller någon annan aktiv verksamhet. Gemensamt är att deras planer och lokaler oftast är tomma dagtid och att de hela tiden strävar efter att hitta nya möjligheter till intjäning.

Låt de lokala föreningarna, mot en ersättning, ta hand om och utöka elevernas möjligheter till mer rörelse på schemat. Integrera den närliggande klubben ännu starkare med skolan i området.

Jag är övertygad om att den kapaciteten och möjligheten finns i de flesta av våra föreningar.

Hur annars förklara att det ideella arbete som görs inom svensk idrott – läs föreningslivet – beräknas till ett värde av 30 miljarder.

30 miljarder.

Den summan kan ställas mot de drygt 1,9 miljarder som regeringen utlovar i totalt stöd till idrotten 2018.

Förstår alla vilken enorm insats det görs därute bland oavlönade ledare, av entusiaster, genom frivilliga insatser – tack vare alla eldsjälar?

 

Apropå eldsjälar kan jag stolt meddela att Folkspel och projektet ”Årets Eldsjäl” knutit upp Jennifer Wegerup som krönikör.

I Jennifer får vi inte bara en oerhört skicklig stilist, som under många år haft hela världens som sin arbetsplats, utan också en ungdomsledare som vet vad vilken kraft och betydelse det svenska föreningslivet bidrar med.

Jag gillar också formuleringen om vad Folkspel står för i hennes ögon:

”Du hör det lite på namnet: det är folkets spel. Pengarna går tillbaka till folket. Under alla mina år som utsänd med uppdrag att bevaka toppidrotten har jag sett mycket av avigsidorna, en miljardindustri där pengar betyder för mycket. En liten del går till välgörenhetsprojekt, men det mesta går till fantasilöner och vinster. Så är det inte med Folkspel. Här investeras överskottet i vårt svenska föreningsliv och det är väldigt viktigt.”

Du hittar Jennifers premiärkrönika här: aretseldsjal.se/artiklar/jennifer_wegerup_det-allra-storsta/

 

Måste också – även om det är några veckor sedan ”Ge-bort-till-sport-dagen-2017 gick av stapeln – hylla det initiativ som medieprofilen Ida Björnstad tog för två år sedan och som Folkspel är stolt medspelare till.

29 ton idrottsprylar samlades in på totalt 57 orter runt om i landet.

29 ton att jämföra med fjolårets siffra på nio ton.

29 000 kilo skor, racketar, kläder, bollar och mycket annat till Fritidsbanken för att främja spontanidrott, hälsa och ett sundare samhälle., för att ge ännu fler får chansen till den fritid som alla borde ha tillgång till.

Fantastiskt, jobbat, Ida & övriga gänget bakom en väldigt bra och nödvändig dag.

 

Avslutningsvis i dag säger vi farväl till den sommar som aldrig kom.

Fredag 22 september innebär nämligen höstdagjämning.

Trevlig helg ändå.

Inte minst alla ni som årligen bidrar med 30 miljarder till svensk idrott.

 

HANS SAHLIN

Taggar: