Glöm inte de bakom gulden

2018-02-16 av: Hans Sahlin

Fyra guldtjejer måste givetvis hyllas. Men ännu fler ledare och eldsjälar ska också skänkas en tanke så här i OS-tider.

I förra veckan kanske ni noterade att en halvsur Sahlin undrade om ni hade koll på att de olympiska spelen även handlade om idrott. Detta apropå all förhandsrapportering om dopning, skiljedomstolar och så vidare.

Nu är en OS-vecka genomförd – och absolut…

Vi har njutit av tävlingar, lyckotårar och ”du gamla du fria”.

Vi har jublat i den arla TV-soffan.

Vi har – så här långt – sett fyra fantastiska tjejer från vårt avlånga idrottsland kliva upp överst på den prispall många anser vara den mest prestigefyllda i idrottsvärlden.

Om jag känner mig stolt går det knappt att föreställa sig vilka känslor som finns hos närstående, ledare och eldsjälar, vilka bistod Charlotte Kalla då hon hemma i Tärendö tog sina första stapplande steg i skidspåret.

Eller då Frida Hansdotter tävlade mot storasyster Linn i Klackbergsbacken i Norberg.

När Hanna Öberg redan innan skolstart, inspirerad av pappa Tomas, bestämde sig för att åka fort med ett gevär på ryggen.

Och klart att 4-årige Stina Nilsson hade god assistans då världens i dag snabbaste skidtjej vann sin första tävling.

Det är många som, inte sällan i det tysta och i skymundan, är delaktiga i den segeryra som stora delar av svenska folket tagit del av senaste veckan. Jag hoppas verkligen också att guldtjejernas föreningar hemma i Sverige tar åt sig av äran för framgångarna i Sydkorea.

Norbergs SLK (Hansdotter) i Västmanland.

IFK Mora (Nilsson) i Dalarna.

Piteå Skidskytteklubb (Öberg) och IFK Tärendö/Piteå Elit (Kalla) i Norrbotten.

Jag vill också ödmjukt tro att även vi på Folkspel bidrar med till våra framgångar på den internationella scenen.

I dagarna har vi presenterat det överskott som vi årligen delar ut till föreningslivet. De landskap jag lyfter fram ovan har jobbat ihop 12,5 miljoner till sina verksamheter.

Totalt har vi under 2018 bidragit med 164 miljoner kronor till de klubbar och organisationer vi representerar.

Någonstans fördelas förhoppningsvis de medel vi bidrar med till både topp och bredd, till utveckling av sin verksamhet och inte minst fler ledare.

För att lyfta alla de som någonstans ligger bakom att vi har en Kalla, en Hansdotter, en Nilsson och en Öberg är Årets Eldsjäl den idrottsgala som jag personligen anser vara den mest angelägna.

15 mars, på Berns Salonger i Stockholm, kommer strålkastarna att riktas mot 24 finalister, fördelat på sex olika kategorier.

På aretseldsjäl.se kan du gå in och rösta på din favorit.

Kom dessutom ihåg att skänka många andra ideella ledare en tanke då du jublar vid förhoppningsvis fortsatta OS-framgångar.