En mycket värdig vinnare

2018-03-16 av: Hans Sahlin

Välförtjänt vinnare – det kan man lugnt påstå. Årets Eldsjäl 2017, Jan Mellgren, representerar egentligen alla de sex kategorier som vi på Folkspel valt att lyfta fram och sätta strålkastarljuset på.

Torsdag 15 mars 2018. Strax efter 22.30. En fantastisk afton på Berns Salonger med god mat, skön atmosfär, profiler som skådespelaren Stefan Sauk, civilminister Ardalan Shekarabi, hockeyhjälten Mats Näslund, politikern Anna Kinberg Batra, tidigare friidrottarna Erica Johansson och Malin Ewerlöf bland de uppemot 300 gästerna, börjar närma sig slutet.
En punkt alla väntat på ska dock först prickas av.
Årets Eldsjäl ska koras.
Det blir en hjälte från Göteborg.
Jan Mellgren utses till totalsegrare och ”Årets Eldsjäl 2017” efter att först blivit vinnare i klassen ”Årets ledare”.
Vi pratar om en pionjär inom damishockeyn som fick flest av de 23 000 röster, som tillsammans med en kompetent jury, ligger till grund för ett ypperligt val.
Med tanke på det fantastiska och enormt omfattande arbete Jan Mellgren lägger ner i ishockeyföreningen Göteborg HC kan man säga att han knyter ihop hela projektet och de olika kategorier som funnits sedan starten av ”Årets Eldsjäl 2017”.

Integration.
Tjejerna som deltar i verksamheten har sin bakgrund i ett 30-tal olika nationaliteter. Alla är välkomna, alla får plats. Som Rickard Olsson, kvällens programledare fyndigt påpekade; ”Idrotten är färglös i det avseendet”.

Kamratskap.
Verksamheten i GHC ska vara en en mötesplats där relationer mellan ledare, spelare och anhöriga alltid har en central plats.

Hälsa.
Det får man på köpet. Med den inkluderande syn som finns hos Mellgren & kompani kommer den självklart fler och fler till godo.

Öppen klass.
Ishockeyskolan finansieras via partners och är gratis för deltagarna. I ett socioekonomiskt tufft område som Angered är det för många skillnaden mellan att kunna vara med eller inte.

Årets Förening.
Göteborg HC tar ett ansvar fler borde göra. Damishockeyn i Sverige har en bra bit att vandra och Jan Mellgren och övriga i föreningen visar verkligen vägen. 
Vi kan väl vara överens om en mycket välförtjänt vinnare utsågs till Årets Eldsjäl 2017?
Sedan fanns det fler som fick ta emot jubel och applåder. Ni kan läsa mer om dem på aretseldsjal.se

Personligen kändes det dessutom rakt in i hjärtat då jag hade förmånen att premiera Tord från Rimbo och Magnus från Kalmar. Genom åren har den förstnämnde, för sin lokala förening, sålt Folkspels produkter för e l v a miljoner. En småländsk hjälte berättade att han nog inte var uppe i mer än sex, sju miljoner…
Helt makalöst.
Totalt sett upplevde jag att årets gala innehöll en bredd som är viktig att förmedla. Föreningslivet är mer än bara idrott, även om de är vår överlägset största aktör. Rädda Barnen, som berättade om sin verksamhet från scen, är ett exempel.
Våra produkter må bestå av exempelvis lotter och bingo, men jag ser inte oss som ett spelbolag i traditionell bemärkelse. Jag tror och hoppas att många av de inbjudna fått en ökad förståelse för att det överskott Folkspel genererar verkligen gör skillnad för väldigt många.
Inte minst tillsammans med de över 600 000 ideella personer som årligen bidrar med insatser till ett beräknat värde av 30 miljarder.
Några andra intryck och avtryck från årets viktigaste gala.
x Självaste Bert Karlsson var nöjd med aftonen. Det säger väl allt.
x Kvällens ciceron Rickard Olsson är ett superproffs. Om nu någon är förvånad över vårt val av frontfigur för Bingolotto framöver.
x Mina kollegor på Folkspel har svarat för ett enormt gott arbete med Årets Eldsjäl 2017. Tack till er alla.
x Jan Mellgren är inte bara en eldsjäl, utan också en verbal naturbegåvning och en estradör.
Avslutningsvis vill jag givetvis ta tillfället i akt och hylla alla andra finalister som fanns på plats i Berns Salonger.
Ni är vinnare allihop.
Ni är alla fantastiska.
Ni är oumbärliga.
Ni är hjältar.
Det gäller för övrigt även uppemot 1 400 som nominerats, precis som alla andra eldsjälar ute i vårt unika föreningsliv.
Utan er stannar den i mina ögon viktigaste delen av Sverige.
Tack för den här gången.
Vi syns igen 2018.