Politisk trepoängare

2018-04-13 av: Hans Sahlin

Med i matchen. Dessutom som vinnare.

Kul att ibland få gratulera vår regering till en seger.

Veckan startade med ett politiskt besked som jag uppskattade. Tro mig, det händer inte riktigt varje dag.

I den ekonomiska vårproposition som presenterades meddelade idrottsminister Annika Strandhäll att regeringen bidrar med tio miljoner ytterligare i stöd till ungas möjligheter att röra på sig.

Sedan kan man naturligtvis diskutera storlek på summan.

Det finns i min värld flera anledningar till att stillasittandet ökar och att den fysiska och psykiska hälsan blir sämre hos allt fler barn och ungdomar.

En stor del av våra föreningar går på knä och har helt enkelt varken kraft eller resurser att utveckla sin verksamhet och därmed ta emot fler tjejer och killar.

Likaså finns det alltför få hallar, planer och ytor som är anpassade till fotboll, basket, spontanidrott eller vilken form av fysisk aktivitet det än må handla om.

Vi ser i främst socioekonomiskt utsatta stadsdelar och områden ett moment 22-förfarande som kräver ekonomiska insatser. I takt med föreningslivets allt tuffare tillvaro krävs åtgärder som exempelvis höjda medlemsavgifter, vilka i sin tur stänger ute allt fler som inte ens hade möjlighet att betala den tidigare pengen.

Det finns idag någonstans kring 20 000 idrottsföreningar i vårt avlånga land och det är klart, i snitt 500 kronor ytterligare till var och ens klubbkassa räcker inte långt, om ni köper ett så enkelt sätt att räkna.

Däremot är det en början och framför allt en viktig signal om att regeringen tar ett initiativ för något som är på väg att utvecklas till ett gigantiskt folkhälsoproblem.

Dessutom är den överenskommelse som nåddes mellan regeringspartierna och vänsterpartiet om beslutet ett tecken på att en del saker är viktigare än politisk färg.

1-0 till de styrande i vårt land.

Nyligen såg jag dessutom att Skolverket fått ett uppdrag som jag – och väldigt många med mig – under en lång period efterlyst.

Regeringen vill att Skolverket lämnar ett förslag på vad som krävs för att elever upp till årskurs nio och motsvarande skolformer ska röra på sig mer under skoltid.

Utbildningsminister Gustav Fridolin påpekar mycket riktigt i sammanhanget att det har fler effekter än rent fysiskt och psykiskt, utan att också flera studier världen över vittnar om förbättrade studieresultat.

2–0 till politiken.

Till sist – efter den bejublade Eldsjälsgala som hölls tidigare i år är det dags att lyfta fram nya hjältar.

Redan nu är den första kategorin (integration) igång och fram till 11 maj kan ni nominera era favoriter i den första av fem klasser. Sedan fortsätter vi med ”Hälsa”, ”Årets Idrottsförening”, ”Ledare” och det den nya kategorin ”Specialpris” fram till nästa års gala.

10–0 till alla eldsjälar därute.

HANS SAHLIN

Taggar: