Semestertider – för en del av oss

2018-07-02 av: Hans Sahlin

Vet att det är semestertider. Vet också att det för många ungdomsledare med automatik innebär allt annat än hängmatta och en god bok som avkoppling.

Sommartider är lika med cupäventyr och ett antal ideella timmar i föreningens tjänst.

Juli innebär för många sol, bad, stugan och kanske en charterresa söderöver. Men det är också en månad då den där stora handbollscupen eller fotbollsturneringen ska genomföras.

Den som krävt veckor av planering.

Den som inneburit mer än träning och preparering. Det är ju aldrig gratis att delta. Avgifter, resor och uppehälle är ofta förknippat med stora kostnader och det krävs inte sällan olika insatser för att finansiera det som kan komma att bli ett av ungdomsårens roligaste minnen längre fram i livet.

Det är inte heller möjligt att lösa utan krafter som offrar en semestervecka eller två. 

Som tar det obekväma att ligga på en madrass i en skolsal istället för en betydligt skönare solstol någon helt annanstans.

Jag vet dessutom att många av de ledare som ser till att det överhuvudtaget blir något deltagande också är drivande ifråga om insamlingen av ekonomiska medel.

Läste i mitt lokala husorgan TT/ELA tidigare i sommar en mycket gedigen genomgång om hur mycket det kostnadsmässigt skiljer att delta i olika idrotter.

Där fanns också en enkät till ett antal föreningar i utgivningsområdet (Trollhättan, Vänersborg, delar av Dalsland) om hur mycket ett antal klubbar tar i avgift samt en fråga om det finns krav på att sälja lotter eller dylikt.

Sju av åtta svarade nej.

Det är bra.

Tvång är aldrig av godo.

Däremot kanske den där extra insatsen kan innebära att han eller hon, som redan tagit på sig alltför mycket, får en mindre syssla att utföra, att fler engagerar sig även om det nödvändigtvis inte handlar om att stå på planen som instruktör.

Den kanske också är avgörande för att någon eller några, som inte har råd med det som krävs för att spela exempelvis Gothia Cup, får den möjligheten med hjälp av en stärkt kollektiv klubbkassa.

Det leder mig också in på ett solidaritetstänk som i min värld är lika givet i föreningslivet som att ha bollar, tillgång till omklädningsrum, ett jämlikhetsperspektiv och en policy som motverkar utanförskap.

Jag tror vi alla är överens om att föreningslivet ska ha sina dörrar öppna för alla. Likaså att det inte finns en bättre väg till integration än det landets klubbar och organisationer kan erbjuda. 

Med det i beaktning tror jag inte på det som alltför ofta förs fram då exempelvis lottförsäljning kommer på tal. Den som handlar om att kunna köpa sig fri, det vill säga att slippa arbetsinsatsen genom att betala ur egen ficka, något som givetvis är förbehållna ett begränsat antal.

Det skapar, som jag ser det, snarare klyftor än sammanhållning.

 

Oavsett om det handlar om lotter, kakor eller tvättmedel ska det självklart inte vara ett tvång.

Däremot hoppas jag att de 170 miljoner vi på Folkspel årligen betalar ut till stora delar av föreningslivet ska underlätta vardagen, ge så många som möjligt chansen att delta och till och med sätta lite guldkant på tillvaron.

Inte minst för alla de ideella krafter som redan lägger såväl tid som kraft och många gånger pengar ur egen ficka.

Ni eldsjälar är mina hjältar.

Precis som ett gäng blågula grabbar österut.

Vilket fantastiskt fotbollslag vi har. Även utan en lång skåning.

Bara genom att ta sig vidare från gruppen (läs vinna den) har fotbollslandslaget svarat för en enastående prestation.

Har i mina senaste blogginlägg lyft fram spelare och små klubbar som IFK Klagshamn (Robin Olsen), Medskogsbrons SK (Emil Forsberg), Sandåkerns SK (Mikael Lustig) IFK Velen (Marcus Berg), Påarps GIF (Andreas Granqvist), Arlövs IF (Pontus Jansson), IFK Värnamo (Victor Claesson) och Azalea BK (Gustav Svensson).

Jag fortsätter gärna…

Jimmy Durmaz (BK Forward), Isaac Kiese Thelin (Karlslunds IF), Sebastian Larsson (IFK Eskilstuna) och Martin Olsson (Högaborg).

Ni noterar givetvis att det inte handlar om de stora elitklubbarna med ekonomiska muskler och med stöd från inflytelserika partners som betalar för att vara med på ett hörn. 

Vi pratar om mindre föreningar som dagligen sliter stenhårt för att erbjuda sina ungdomar en sund och utvecklande miljö.

Där kanske försäljningen av våra produkter åtminstone bidrar med en liten del.

Nu tar vi Schweiz också – och gör föreningslivet i vårt avlånga land ännu stoltare.

Trevlig sommar.

Inte minst alla ni ledare som lägger en stor del av er semester på att ge unga pojkar och flickor upplevelser och minnen de kommer att bära med sig hela livet.

Förhoppningsvis vill även de betala tillbaka i vuxen ålder genom att utföra samma ideella kraft som ni bidrar med på er lediga tid.