En folkrörelse som alltid fungerat

2018-08-01 av: Hans Sahlin

Vi ska förstås njuta av ännu en sommarmånad – men också blicka fram mot den höst som kommer. Med bland annat ett unikt föreningsliv som jag önskar fick mer plats och betydelse inför en valsöndag i september.

 

Hoppas ni haft en skön sommar och njutit av sol och bad. Personligen kan jag inte minnas att det varit så här varmt under en så lång period. Det gäller såväl på torra land som i svalkande vattnen.  

Vad den höga temperaturen och avsaknaden av nederbörd beror på kanske man inte ens ska våga att fundera på. 

Även om det för många återstår en del av ledighet är vi nu inne i den månad då livet ska återgå till det normala.

Det innebär bland annat att vi kommer att bombarderas med så kallat valfläsk inför valet 9 september. Det vore inte mig emot om våra politiker hade varit lite mer konstruktiva och konkreta istället för att i första hand ägna sig åt att personangrepp och att odugligförklara sina kombattanter. 

Jag skulle önska att det blev mindre slentrianmässiga påståenden om att saker och ting inte fungerar och fler skarpa åtgärder för hur det ska åtgärdas.

Kanske också ett större fokus på det som faktiskt är bra och hur man utvecklar det i ännu högre grad.

Jag tänker naturligtvis på den folkrörelse som i alla tider visat sig fungera, den som står för solidaritet, gemenskap, respekt och inte minst hälsa.

Jag avser självklart vårt föreningsliv.

Det vore klädsamt om de styrande – och vi andra – kunde förstärka den nytta alla föreningar och organisationer bidrar med i samhället.

Varför inte i en så populär tweet, där många istället tar möjligheten att slänga skit på andra och annat?

 

Augusti är som sagt månaden då vårt land startar om igen. 

Folkspel är tillbaka med Bingolotto 26 augusti. Vår nya programledare Rickard Olsson gör då debut och vi hoppas och tror självklart att det kommer innebära ännu fler miljoner i överskott till alla de vi representerar. Föregående säsong delade vi ut 170 miljoner till föreningslivet.

Tillskott och resurser som förhoppningsvis bland annat går till nästa generation av unga pojkar och flickor, som i samband med skolstart också inviteras till den lokala klubben.

 

Att aktiviteter i våra föreningar snart kickar igång med full styrka är av godo av flera anledningar.

Tidigare i veckan hade P4 Väst ett inslag och en undersökning som visade att dataspelet Fortnite påverkar främst grabbar. Ett 40-tal ledare berättar att många helt enkelt skippar fotbollsträningen med sina kompisar för att sitta uppkopplade framför en skärm. Likaså att alltför många som väl tar sig till sin fritidsaktivitet har svårt att ha fokus på sin övningarna.

Det är självklart riktigt illavarslande i tider då vi pumpas med information om hur viktigt det är med rörelse och fysisk aktivitet för att ha ett så välmående liv som möjligt och för att slippa sjukdomar och psykisk ohälsa senare i livet.

I reportaget berättar en representant från Dataspelsakuten det som gör mig rejält orolig, då denne förklarar att det dagligen ringer ett 15-tal föräldrar som är frustrerade över att deras barn sitter inne och spelar hela dagarna.

Ringer?

Är frustrerade?

Över sitt eget barn?

Varför inte helt enkelt visa att man som mamma och pappa faktiskt bestämmer?

 

Vill avslutningsvis ta upp den en rapport från Socialstyrelsen att recept på sömnmedel och lugnade medicin till barn och tonåringar har sexdubblat 

de senaste tio åren.

2007 skrevs 20 000 recept ut.

2017 uppgick antalet till drygt 133 000.

Det är en skrämmande utveckling jag gärna sett en ledande politiker ta upp i sin valpropaganda.