Lysande – om det efterföljs

2018-08-24 av: Hans Sahlin

Gillar skarpt RF:s slogan inför hösten. ”Vill du bli grym på en idrott – träna flera olika”. Om den efterföljs skapar den ytterligare bredd och topp. 

Som sagt, om den efterföljs… 

Välkomna till vardagen, får man väl säga. Märk väl att jag utelämnar grå av ett par starka skäl.

Till en början ska det bli oerhört inspirerande att åter arbeta med Rickard Olsson. Vår nygamla programledare gör 26 augusti comeback i Bingolotto och ni har mitt ord, den mannen har energi, den mannen har utstrålning och kanske det viktigaste av allt, den mannen har ett hjärta som klappar bushårt för svenskt föreningslivs väl och ve.

Sedan får vi förstås hoppas på en blå himmel även om hösten tar plats. Vi har ju liksom vant oss vid medelhavsklimat efter en sommar åtminstone jag inte kan minnas.

Noterar att RF i första höstveckan (jo, det måste vi ändå förhålla oss till) gått ut med en ny kampanj. De vill slå ett slag för att man i unga år ska ägna sig åt olika aktiviteter. Naturligtvis för att främja den mångsidighet fler idrotter än en ger. Likaså att motverka specialisering i för tidig ålder.

Sedan hoppas och tror jag att det är en väg för att fler ska vara aktiva i hela sitt liv istället för att sluta helt i alltför ung ålder, detta genom att ha ett alternativ om man tröttnar på det andra.

Sedan är det konstaterat att olika idrotter med allt vad det innebär i form av att träna exempelvis olika muskelgrupper, koordination och teamwork gör dig mer komplett i det man senare väljer.

För att förstärka sitt budskap har RF tagit hjälp av ambassadörer som bland andra Charlotte Kalla, Victor Hedman, André Myhrer och Helene Ripa, oerhört trovärdiga personligheter vilka alla betonar vikten av allsidighet.

Vackert så.

Den kampanj Riksidrottsförbundet dragit igång är lika nödvändig som självklar och naturligtvis av godo. För att den verkligen ska få effekt och fylla syftet med att fler ska ha en aktivare fritid oftare finns det dock huvudpersoner som måste hänga med på tåget, annars är det meningslöst, bortkastat, tandlöst…

Jag brukar inte bomma en möjlighet att lyfta fram alla ideella och fantastiska ledare som finns i vårt land och hos föreningslivet.

I ärlighetens namn förekommer även ledare som använder argumentet ”bristande träningsnärvaro”, då det ska ske laguttagning inför helgens matcher.

Köper det. 

Om det är så att Kalle och Lisa tränar betydligt mindre än övriga.

Köper det inte.

Om Kalle och Lisa istället för den där fotbollsträningen på onsdagar väljer gymnastik.

Vi kan naturligtvis inte å ena sidan framhålla vikten av att delta i olika idrotter och sedan ”straffa” dem som faktiskt gör det. Jag har i egen person – och via närstående – vid upprepade säsongsupptakter hört ledare lovorda och uppmuntra till att i unga år vara allround i sitt idrottsutövande, för att i en situation då det finns för många till matchen eller tävlingen slentrianmässigt ställa över med hänvisning till ”bristande träningsnärvaro”.  

Måstet tyvärr erkänna en stark tro att det i vissa undantagsfall dessutom ger ”legitimitet” att spela med de mest nivåutvecklade. för dagen.

Eller för att tala klarspråk, ”toppa”.  

Det är inte okej upp till en viss ålder.

Hörde så sent som förra veckan om ett elvaårsgäng i Halland som prioriterade bort en ung pojk, vilken bredvid sin fotboll ägnade sig åt jiu-jitsu och som därför inte medverkade på lika många träningar som de andra i laget – och därmed vid upprepade tillfällen fick stå åt sidan när det var dags för helgens matcher.

Det är inte direkt att efterfölja ett gott initiativ och vad RF vill åstadkomma.