Ni har att lära av föreningslivet

2018-08-28 av: Hans Sahlin

Många tusen ledare ser med sina ideella insatser till att deras föreningar, om än knappt, överlever. Förefaller som att ett antal politiker har en del att lära av alla dessa själar ifråga om etik och moral.

Valdagen 9 september börjar onekligen närma sig och jag kan inte låta bli att göra en del reflektioner över hur en del av våra demokratiskt folkvalda politiker agerar. 

Inte minst då jag genom den verksamhet vi på Folkspel bedriver vet att föreningslivet bygger på ideella insatser, på eldsjälar som snarare bidrar med egna kronor och ören än skulle drömma om att för egen vinning tillskansa sig förmåner av sin klubb eller organisation.

Bara senaste veckan har jag hört om en minister och miljöpartist som under den senaste mandatperioden flugit för 1,5 miljoner.

Antalet resor är säkert befogade, men det kanske varit smakfullare att välja något annat alternativ än business class, som kostat tre gånger som mycket som en vanlig biljett. 

Häpnar på riktigt gör jag då personen ifråga i Expressen försvarar sig med ”Det finns ingeting som säger att man inte ska flyga i business.”

Tror utan tvekan det är en retorik som uppskattas av den där laglagledaren eller föräldern, som åker 100-tals mil med sin bil till träningar, matcher, turneringar och allt vad det är.

Naturligtvis fylld till sista utrymme med barn och material.

Självklart utan ersättning.

Nämnde jag att vi skattebetalare står för notan i ministerns fall?

Och att föreningshjälten betalar ur egen fika då det krävs transport.

Aftonbladet avslöjar att en annan högt uppsatt politiker, bland annat ordförande i civilutskottet, vid ett flertal tillfällen tagit med familjen på sina arbetsresor och låtit andra stå för privata semesterkostnader.

För säkerhetsskull har kristdemokraten ifråga på sociala medier beskrivit hur underbar tillvaron kan vara i exempelvis Rom genom att meddela från det fyrstjärniga hotellet Rom några dagar i mars!! Massa underbar mat, glass, sol, fontäner, historia, politik, fantastisk arkitektur”.

Det ni, alla ledare som tillbringar nätter på ett jympagolv eller i en skolsal för att ta hand om alla som är iväg på den där cupen långt hemifrån.

Som offrar ett stort antal av de intjänade semesterdagarna för att ge vår unga generation en av deras bästa upplevelser någonsin.

Nämnde jag att vi skattebetalare bidrog till en härlig Italienresa för en utvald familj?

Och att den där ledaren i sovsäck inte har något traktamente.

Om någon undrar, i de flesta fall utgår inte heller någon reseersättning till de personer som är en förutsättning för ett fungerande föreningsliv.

Bara så den moderata riksdagsledamoten i Halland som krävde ersättning för 580 mils bilresor i Sverige – under en period då denne för övrigt befann sig utomlands – är medveten om den saken.

Ni hör.

Ni förstår.

Ni ideella där ute har, tillsammans med föreningslivet, en moral som uppenbarligen behövs även någon annanstans.