Siffror att ta på allvar

2018-09-27 av: Hans Sahlin

Förhoppningsvis har de styrande en vacker dag skojat färdigt med oss väljare och börjat ta sina förtroendeuppdrag på allvar. Bland annat måste de inse vad föreningslivet faktiskt bidrar med ur ett samhällsperspektiv.

Dagligen får jag till mig siffror och undersökningar som påvisar den föreningskraft som finns ute i vårt land.

Bland annat har svenska fotbollsförbundet presenterat ett arbete kallat ”social return on investment” – en studie genomförd av forskare på uppdrag av det europeiska fotbollförbundet Uefa.

Den säger att värdet på de positiva ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekterna av svensk breddfotboll (läs gärna stora delar av vårt föreningsliv) landar på 24 miljarder kronor.

24. 

Miljarder. 

Kronor.

Då ska man dessutom vara medveten om att forskarna hellre ”friat än fällt”, det vill säga varit restriktiva och utelämnat områden där det varit svårt med ett 100-procentigt konstaterande.

Vilket det dock inte funnits någon som helst tveksamhet kring givna faktorer som exempelvis jobbskapande, minskad brottslighet, utbildning, ideellt arbete och inte minst psykisk och fysisk hälsa.

Utan att det nämns är jag dessutom övertygad om att breddfotbollen/föreningslivet bidrar till en sundare integration och därmed ett sammanhang som på ett naturligt och humant vis leder exempelvis nyanlända snabbare ut i vårt samhälle och i sysselsättning.

Om Annika Strandhäll är kvar som social– idrottsminister återstår att se när ”leken” någon gång förhoppningsvis är över. Hon var i varje fall med då den ovan beskrivna studien presenterades och kommenterade den enligt följande: ”Vi vet ju att fotbollen och idrotten i stort har mycket stor betydelse för hälsa och socialt välbefinnande. Och det är ju precis vad den här rapporten visar – jag är imponerad av resultaten.”

Fattas bara annat.

Vi pratar som sagt om 24 miljarder.

Oavsett vem och vilka som ska leda oss in i framtiden borde de förstå värdet av den kraft som finns bland alla eldsjälar, ideella ledare och föreningshjältar.

Precis som vi på Folkspel gör och alltid har gjort. Detta genom att stimulera föreningslivet och att lyfta fram ideella insatser som bidrar extra mycket till det välbefinnande som all form av fysisk aktivitet syftar till. Naturligtvis genom att ta del av det överskott som våra produkter genererar, vilket är över 16 miljarder kronor sedan starten 1991, men också med att sätta ett antal hjältar i fokus via Årets eldsjäl. 

I fyra klasser –  ”Integration”, ”Hälsa”, ”Idrottsförening” och ”Ledare” – ska fyra finalister utses till galan vi arrangerar i mars 2019, där en slutligen ska bli ”Årets eldsjäl”.

I de två inledande kategorierna ovan är nomineringarna klara och fyra finalister utsedda. I ”Idrottsförening” och ”Ledare” går det att nominera under hösten och fram till 16 november.

På aretseldsjal.se kan du läsa om hur just din favoritförening eller stora ledarhjälte kan få den uppmärksamhet den, hon eller han minst sagt förtjänar.  

Till skillnad från dagens politiska klimat är det inget man skojar bort.

HANS SAHLIN