Låt skolan lösa den timme som krävs

2019-01-24 av: Hans Sahlin

Återigen kommer alarmerande rapporter om att våra barn, vår framtid, blir allt mer stillasittande och inte får den viktiga rörelse som krävs för ett välmående liv. 

Låt skolan ta ett större ansvar för ett växande hälsoproblem.  

Sägas ska att den undersökning som Folkhälsomyndigheten gick ut med i mitten av januari i år, berättade om sundare vanor för barn och unga. Intaget av alkohol och tobak är nere på historiskt låga nivåer. Likaså minskar läsk– och godiskonsumtion.

Det är positivt.

Däremot är det naturligtvis oroväckande att endast var tionde tjej i 15-årsåldern är aktiv i den omfattning som behövs. Likaså resultatet av den enkät som Folkhälsomyndigheten gjort med elever i åldrarna 11, 13 och 15 år och som visar att bara 14 procent når upp till rekommendationen från Världshälsoorganisationen”, som uppgår till minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. 

Det är min bestämda uppfattning att det är 60 minuter som ska gå att lösa under skoltid. Jag är medveten om att vårt föreningsliv tar ett stort ansvar för ungdomars hälsa och att många på sin fritid är engagerade i någon form av fysisk aktivitet.

Däremot inte alla och inte minst för dem bör skolan säkerställa den rörliga timme om dagen som WHO föreslår. 

I min blogg har jag tidigare ställt mig bakom de röster som önskar se att skoldagen börjar med en fysisk aktivitet och dessutom gärna efter lite länge sömn än vad som är brukligt.

Som alla vet är de flesta barn i tonåren hyggligt morgontrötta. En sömnforskare vid namn Torbjörn Åkerstedt påpekade att det inte handlar om lathet, utan ett biologiskt beteende. Inträde i puberteten innebär ökad hormontillväxt och att hjärnan växer, vilket kräver mer energi och ökad trötthet på morgonen.

I tonåren är man helt enkelt programmerad för att sova längre på morgonen.

Detta föranledde mig för två år sedan att tycka följande, något jag anser även i dag: 

Låt barn i tonåren sova lite längre. Börja skolan 10.00 – men starta dagen med en timmes fysisk aktivitet 09.00.

Jag har i debatten även hört röster som talar om att alla faktiskt inte gillar att spela innebandy eller fotboll eller faktiskt känner sig obekväma i den gemensamma duschen.

Köper det.

Men för mig kan en idrottslektion även innebära en långpromenad i lugn takt…

Hoppas vår nya idrottsminister Amanda Lind håller med. Och tar ett växande hälsoproblem på största allvar.

Som vd för Folkspel var det inte utan stolthet jag följde Idrottsgalan tidigare i veckan. Att se alla framgångsrika utövare hyllas och veta att det är frukten av det föreningsliv vi verkar för värmer verkligen. 

Om en dryg månad är det dessutom dags för vår Eldsjälsgala på Berns Salonger.  Då och där hyllar vi alla ideella hjältar – vilka gjort det möjligt för Hanna Öberg, Frida Hansdotter, Sarah Sjöström, fotbollslandslaget, Tre Kronor, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, curlingutövarna och alla andra vinnare och nominerade – att nå sina framgångsrika positioner.

Måste även passa på att lyfta fram 82-årige Börje Andersson-Junkka, fotbollsledaren från Parkalompolo, som inledningsvis tog över galan och mer eller mindre fick tvingas av scen efter att den presentation av ”Årets lag” som skulle ta några sekunder stannade vid närmare fem minuter.

”Parka–Börje” är kung.

I helgen får vi ett nytt bevis vad en väl fungerande förening kan åstadkomma.

2017 arrangerade Ulricehamn IF i södra delen av vårt land världscupen på skidor, ett evenemang som blev en enorm succé med uppemot 30 000 åskådare.

Kommande lördag/söndag är det åter dags för världseliten att inta den västgötska orten och anläggningen Lassalyckan, där frivilliga krafter lagt ner många, många timmar för att göra det omöjliga möjligt.

Mäktigt.