Snyggt Sverige, bedrövligt Bulgarien

2019-10-17 av: Hans Sahlin

 

Enligt min mening är en av de absolut viktigaste sakerna med föreningslivet att förebygga utanförskap, att motverka segregation och att stå upp för allas lika värde.

Bulgarisk fotboll har uppenbarligen en del att jobba på.

 

Inledningen av veckan har handlat om EM-kval i fotboll. Måste säga att det svenska landslaget – under ledning av Janne Andersson – ger ett oerhört gott intryck. Även om det var snöpligt att tappa trepoängaren mot Spanien i slutminuten, är känslan av att laget före jaget kommer att ta våra blågula grabbar till andra raka mästerskapsslutspelet under halländske Anderssons utmärkta och bondförnuftiga ledarskap.

Att dessutom drygt 49 000 åskådare på Friends Arena skapade en magisk och stämningsfull atmosfär utan hånfulla uttryck mot motståndaren gör mig också väldigt stolt och glad över den svenska idrottsrörelsen. Även om det tyvärr förekommer avarter även i vår nationella seriefotboll, det är också jag fullt medveten om.

 

Däremot hoppas jag på en svenska idrottsarena aldrig behöva uppleva det som skedde under mötet mellan Bulgarien och England, där rasismen visade upp sitt allra smutsigare ansikte.

Riktigt beklämd blir jag efter att noterat vad den bulgariska förbundskaptenen hävde ur sig på den efterföljande presskonferensen.

” Jag var helt fokuserad på matchen och hörde inget. Om det visar sig vara sant får vi skämmas och be om ursäkt, men det måste som sagt bevisas”.

Inte bara döv, utan även blind, uppenbarligen.

 

En hel fotbollsvärld kunde se hur ett antal svartmaskerade personer fick/valde att lämna arenan under matchen.

En hel fotbollsvärld gjordes uppmärksamma på att matchen fick stoppas vid två tillfällen på grund av uttryck mot gästernas mörkhyade spelare.

Greg Clarke, ordförande i det engelska förbundet var på plats och kommenterade: ”Jag hörde hemska rasistiska ramsor och såg ett 50-tal personer som gjorde något som såg ut som facistiska gester.”

Tänk vad enkelt det hade varit för den bulgariska förbundskaptenen att klädsamt säga efter slutsignalen: ”Det här var en mycket dyster och tragisk afton för vår fotboll”.

Och absolut ingen hade kopplat det till att hans lag just förlorat med 0–6.

Det positiva var det snabba fördömandet och agerandet från landets politiska ledning, som tvingades förbundsordföranden i bulgarisk fotboll att med omedelbar verkan avgå. 

Sedan kan vi givetvis ifrågasätta hur det europeiska förbundet kan låta det gå så här långt med tanke på att det långtifrån är första gången det händer.

Jag kan inte låta bli att fundera vilken verklighet pamparna i Uefa ofta lever i.

 

Följ oss på Instagram. Tillsammans gör vi Sverige bättre.

Taggar: